Založ si blog

Krst detí – platné vstúpenie do cirkvi, alebo stredoveký prežitok ?

Je správne keď rodičia dajú svoje dieťa pokrstiť ? Áno, je pravdou, že sú jeho zákonnými zástupcami kým nedovŕši plnoletosť. Je však správne keď ho zviažu s cirkvou bez toho, že si vôbec také niečo uvedomuje ?

Meno potrebuje každý, očkovanie a navštevovanie školy tiež, ale krst nie je nutnosťou pretože je to rituál, ktorým sa dá prejsť aj v dospelosti. Veď samotný Ježiš nebol krstený ako bábätko. Dieťa si neuvedomuje ani svoje meno a nieto ešte, že vstupuje do istého spoločenstva s ktorým v budúcnosti vôbec nemusí súhlasiť v otázkach viery a pod. Dnes už žijeme v dobe náboženskej slobody a žiaden rodič nemôže vedieť k akej viere sa bude v dospelosti prikláňať jeho ratolesť. Preto si myslím, že krst dieťaťa je v súčasnej dobe absolutným prežitkom starých čias, kedy každý Európan musel byť „dobrým kresťanom“ inak by ho spoločnosť odsudzovala, alebo nebodaj na neho uvalila nejaký tvrdší druh perzekúcie.

Na to aby som vstúpil do cirkvi musím mať predsa o nej a o viere ktorú zastupuje elementárne poznatky, aby som sa s ňou vedel duchovne stotožniť. O tom predsa nemôže rozhodovať nikto iný ako ja sám. Ako môže zákonný zástupca rozhodovať v čo bude jeho dieťa v budúcnosti veriť a v čo nie ?

Druhou stranou mince je otázka zrelosti na akt krstu. Dieťa si rozhodne nie je vedomé toho čo sa s ním v skutočnosti deje, kam vstupuje, kto je ten smiešny ujo ktorý na neho fŕka vodu a prečo sa na neho pozerajú usmievavé tváre rodinných príslušníkov. Netuší že existuje nejaké kresťanstvo, alebo nejaká viera vôbec. Je takýto krst vôbec platný ? Nie je trochu smiešne tvrdiť, že niekoľkodňový pokrstený novorodenec je nasledovníkom Krista, keď ani netuší že niekto taký možno existoval ?

 

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273081x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu