Založ si blog

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve vedúceho skupiny. Mal na sebe totiž tričko so známym politickým sloganom „Fico chráni zlodejov“.

Skúsme sa teraz na moment odpútať od nášho politického presvedčenia a poďme triezvo uvažovať o probléme. Niesom volič Smeru a mám výhrady k ich politike. Tento článoček nepíšem ako rozhorčený „smerák“, ale ako rozhorčený občan. Škola je verejnou vzdelávacou inštitúciou a je platená z daní občanov. Škola je miestom, kam chodia deti rôznych ľudí a mala by byť miestom, kde sa bude objektívne diskutovať na rôzne témy, učiť a vychovávať. Toto všetko však musí prebiehať v prísne apolitickom prostredí. Apolitickosť je podľa mňa jednou z najdôležitejších hodnôt, ktorých by sa školy mali držať. Je na to viacero dôvodov.

Jedným z dôvodov, prečo by mali školy zostať apolitické, je určite to, že škola nieje náborovým centrom politických strán, ale výchovno-vzdelávacou inštitúciou. Tiež treba podotknúť, že deti sú veľmi citlivé bytosti a preto je veľmi nevhodné, vtĺkať im do hlavy konkrétne politické názory skrz primitívnu politickú propagandu (napríklad agresívne politické motívy na odeve). Na politické témy by sa v škole malo diskutovať veľmi opatrne, aby diskusia neprešla do jednostrannej politickej agitácie a aby niekoho neurážala. Učiteľ, ktorý sa neriadi normou školskej apolitickosti, by mal nad sebou vážne pouvažovať.

Jedna vec je, ak sa o politike diskutuje na hodinách občianskej náuky (náuka o spoločnosti) a druhá vec je, ak je učiteľ nositeľom politickej propagandy počas vyučovania telesnej výchovy. Učiteľ by počas vyučovania svojho predmetu nemal prejavovať svoje politické smerovanie a mal by sa venovať radšej výchove a vzdelávaniu. Mimo školy má príležitostí na roznášanie propagandy až až. Mladí ľudia majú právo na vlastné rozhodnutie a my by sme im mali dať len na výber. Škola má ukázať cesty, nie vziať dieťa za ruku a ťahať ho nejakou.

 

 

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Sympatizujem s Ruskom aj napriek tomu, že nie som rusofil.

26.01.2017

Mám už dlhú dobu taký pocit, akoby každá osoba, ktorá prejaví sympatie s Rusmi, ruskou politikou a jej smerovaním, musela byť nevyhnutne hneď napadnutá tým, že je rusofilná. Mám taký dojem, že tento pojem naberá v našich končinách už pejoratívny význam a keď niekoho označím za rusofila, akoby som tým chcel povedať, že je to nejaký zapredanec Kremľa a člen tábora [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272879x
Priemerná čítanosť článkov: 4073x

Autor blogu