Založ si blog

Žobranie je v kostole zakázané – alebo ukážka cirkevného milosrdenstva

Včera som náhodou zablúdil do predsiene kostola v Leviciach a nápis, respektíve oznam, ktorý bol prilepený na vchodových dverách ma dosť nepríjemne zarazil nakoľko som bol v chráme božom. Tento oznam zakazoval žobranie v kostole.

Ja nie som veriaci človek, ale nemal by byť kostol ako chrám zasvätený bohu útočiskom pre každého vrátane žobráka ? Nie je náhodou hlavným poslaním dobrých kresťanov a predovšetkým cirkvi milosrdenstvo ? Milosrdenstvo napríklad voči takémuto žobrajúcemu chudákovi, ktorý vstúpi do chrámu božieho ? Nemala by cirkev, ktorá nesie odkaz Ježiša Krista chudobným pomáhať a nie im zakazovať žobranie v chráme ? Dovolím si citát z vašej najsvätajšej knihy Biblie a to konkrétne z Novej zmluvy.

Každému, kto ťa prosí, daj, a kto si vezme niečo, od toho nežiadaj späť.“

Lukáš 6, 30

Vstúpiť môže, ale žobrať nie ? Myslím si, že žobranie by iste prekážalo mnohým majetným, slušným a milosrdným veriacim. Žobranie by ich pravdepodobne prerušovalo pri ich vrúcných modlitbách. Ale kde je potom to kresťanské dobro, milosrdenstvo a láska k blížnemu ?

Cirkev je plná paradoxov. V kostole je zakázané chudákom žobrať, ale na druhej strane milodary počas omše do pokladničky, alebo zvončeka, alebo ako sa to vlastne volá sú už v poriadku a s radosťou vítané. Toto sa už za žobranie nepovažuje ?

 

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273042x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu