Založ si blog

Odievanie – pred 1989 malý výber a nedostatok tovaru, po 1989 dobrovoľná tuctovosť

V obchodoch je odevného tovaru mnoho no mne sa aj tak zdá, že sa všetci obliekajú rovnako. Drvivá väčšina ľudí podlieha módnym trendom ktoré sú dopredu diktované a nedávajú možnosť vlastnej fantázií alebo vlastnej kreativite pri odievaní. Nikto predsa nechce vyzerať nevkusne a že nepatrí medzi ostatných, ba dokonca opovážiť sa vyčnievať zo zástupu „normálne“ sa obliekajúcich ľudí.

Všade počúvam, že pred rokom 1989 bol nedostatok tovaru, ľudia sa nevedeli dostať k riflovému oblečeniu a naveľa sa dalo niečo dostať v Tuzexe. Čo sa však zmenilo ?

Máme možnosť výberu a veľké množstvá tovarov. Namiesto troch druhov obuvi z Partizánskeho máme tridsať druhov obuvi ušitej v Malajzií, Indonézií, Číne a pod… Veľké obchodné domy sú preplnené tovarom, ale aj tak je všetko už dopredu dané nejakým trendom, alebo módou. Tomu sa dobrovoľne podriadime a skoro všetci aj tak nosíme takmer totožné oblečenie, pretože iné proste v bežne dostupných obchodoch nezoženieme. Kde je teda rozdiel ?

Ak pred rokom 1989 niekto mrmlal a nadával, že je nedostatok tovaru a malý výber, dnes dobrovoľne nosí s úsmevom na tvári a uspokojením rifle, ktoré spolu s ním nosí pravdepodobne 90% mužov v republike. (možno v trochu odlišných variantách)

Nechcem nič obhajovať, alebo kritizovať, len sa na to pozrieť s nadhľadom.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273147x
Priemerná čítanosť článkov: 4077x

Autor blogu