Založ si blog

Totalita nášho systému, totalita kapitalizmu.

Skúste ho spochybniť. Skúste ho kritizovať. Skúste otvorene nesúhlasiť. Obratom, ste komunista, súdruh, červený, fašista, nacista, spiatočník, traktorista, kombajnista a ešte kadejaký „ista“. Paradoxom dnešného systému je, že napáda starý režim spred roku 1989 tým, že bol totalitný, no sám sa nespráva inak. Je to ale pochopiteľné, vzhľadom k tomu že každá ideológia, aj tá neoliberálna kapitalistická, sa snaží systém, ktorý presadzuje naturalizovať, čiže robiť z neho niečo prirodzené, normálne a akési najoptimálnejšie riešenie pre fungovanie sveta, hospodárstva, spoločnosti atd.

 

Veď predsa kapitalizmus, voľný trh a všetko čo so sebou prinášajú sú pre človeka prirodzené, je to najlepší systém akým môže spoločnosť fungovať. Pre človeka sú prirodzenými egoizmus a individualizmus, snaha o hromadenie bohatstva, maximalizácia vlastného prospechu, zisku, potešenia. Načo by sme sa mali tváriť, že sme solidárni, chceme, aby sa mal druhý dobre rovnako ako my sami, ba možno aj lepšie. Aj tak ide len o nás samých. Teraz konečne nastala éra víťazstva kapitalizmu a neoliberalizmu, pre človeka najprirodzenejšieho systému a svetonázorovej orientácie. Totalitný komunizmus je porazený a nastala éra slobody a demokracie.

Myslím si, že každý kritik bývalého režimu, ktorý chce poukazovať na totalitu bývalého režimu, by sa mal pozastaviť a pouvažovať nad tým, či sa aj súčasný systém nespráva totalitne, pretože obviňovať niekoho, že zjedol koláč a pritom mať sám ústa zamazané od marmelády je prinajmenšom zarážajúce.

Áno, žijeme v pluralitnej spoločnosti, no povedzme si úprimne, dopustil by niekedy akýkoľvek systém svoju vlastnú porážku, alebo zmenu ? Pluralita je skvelá vec, pokým neprekročíte mantinely. Existuje rámec v ktorom si každý môže vykrikovať čo chce, kde chce a kedy chce. No v momente, kedy sa tento rámec nastavený samotným systémom niekto pokúsi prekročiť, privolá na seba „boží hnev“. Systém začne iskriť, zosielať blesky a hromy. Každý systém to robil inak. V stredoveku ste boli označený za kacíra, heretika, odpadlíka od Krista a upálený na hranici. Za čias Veľkej francúzskej revolúcie ste mohli veľmi ľahko skončiť pod gilotínou, keď ste boli aristokrat, royalista, prívrženec kráľa a monarchie. V ére nacizmu sa stačilo krivo pozrieť na vodcu, či spochybniť konečné víťazstvo. Represia za bývalého režimu sa dostavila, keď ste spochybňovali marxizmus, stranu a vedúcu úlohu proletariátu vo svetovej revolúcií. Dnes má systém sofistikovanejšie metódy ako potrestať odpadlíka od viery v kapitalizmus. Ste označený za extrémistu a onálepkovaný nejakou nálepkou. Vždy sa nájde nejaká vhodná „čierna“ nálepka. Ste odsunutý na okraj diskurzu, spochybnený a tým pádom systémovo odpísaný. Načo využívať násilie, keď omnoho efektívnejšie je presvedčiť samotných ľudí že žijeme v ideálnom systéme a keď je niečo zle tak za to môžu nejaký „isti“.

Ľuboš Blaha vo svojej knihe Matrix kapitalizmu veľmi výstižne poznamenal, že minulý režim zasahoval voči odpadlíkom ako infarkt, rýchlo a nemilosrdne, no dnešný systém zasahuje ako rakovina, pomaly vás rozožiera až sa úplne stratíte.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273072x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu