Založ si blog

Modla kapitalizmu – zisk

Aký cieľ má kapitalista ? Netreba ísť ďaleko, stačí si pozrieť hocijakú definíciu kapitalizmu, aby sme sa dopátrali nechutnej odpovede. Áno, je to zisk. Z princípu ide vždy o zisk, o nič viac, o nič menej, len o čistý zisk. Veď bez zisku by nemohol ďalej investovať a „vyrábať“ ďalší zisk. Je to začarovaný kruh neustáleho hromadenia zisku a jeho investovania. Takto sa to opakuje dookola. Tento systém je dnes považovaný (našťastie nie každým) za vrcholné dielo človeka v oblasti ekonomiky, ktorá však zasahuje do všetkých oblastí života a od ktorej sa všetko ostatné odvíja. Samozrejme ide o zisk, ktorý sa dá strčiť do vlastného vrecka a teda o súkromné vlastníctvo. Áno, akceptácia súkromného vlastníctva je nevyhnutná, aby náhodou zisk nekončil v nesprávnych rukách, teda v rukách spoločnosti a štátu, ale v tých správnych rukách, v rukách kapitalistu.

Najhoršie na tom všetkom je, že tento systém preniká aj medzi bežných ľudí a teda medzi NE-kapitalistov. Rozdiel medzi kapitalistom a NE-kapitalistom (nechcem používať pojem proletár, lebo ten je dostatočne zdiskreditovaný na to, aby som bol označený za komunistu, satanáša a ôsmu ranu egyptskú) je v tom, že kapitalista je človek, ktorý nemusí tak ako NE-kapitalista vstať ráno z postele, umyť si zuby, obliecť čisté trenky a utekať do roboty. Kapitalista nerobí nič, len sedí a pozerá ako jeho majetok o ktorý sa starajú NE-kapitalisti rastie a učí ich o tom, ako treba byť dobrým kapitalistom. Princípy kapitalizmu napádajú bežných ľudí a to s fatálnymi následkami. Napríklad snaha o zisk búra solidárne väzby medzi ľuďmi a ženie ich proti sebe v prostredí všeobecnej konkurencie. Napríklad namiesto toho, aby sa kolektívne postavili vo firme za vyššiu mzdu, radšej sa každý sám za seba individuálne snaží dosahovať maximálne pracovné výkony s nádejou, že ho pán šéf náležite odmení. Takáto konkurenčná atmosféra na pracovisku je potom rajom pre tých, ktorí majú pracovníkov držať na uzde a žmýkať z nich maximum roboty za minimum mzdy.

Zisk je modlou, je jedným z bohov v panteóne kapitalizmu a sedí hneď popri voľnom trhu a súkromnom vlastníctve. Je modlou, tak ako pre nacionalistu národ a vlajka. Je to fetiš, bezmyšlienkovité uctievanie amorálneho výplodu nemorálneho ekonomického systému.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272752x
Priemerná čítanosť článkov: 4071x

Autor blogu