Založ si blog

Hlasy kričiace proti zvýšeniu miezd učiteľom

Vraj nech si skúsia odpracovať nočné zmeny. Vraj nech si skúsia pracovať na tri zmeny. Čo tí učitelia chcú, veď majú o niečo vyšší plat ako robotník. To im preboha nestačí? Keby ideme my do štrajku, tak nás vyhodia.

Takéto a podobné komentáre som zachytil behom posledných dní na rôznych internetových stránkach. Desí ma fakt, že niečo také dokáže vypustiť z úst človek v rovnakej šlamastike ako učiteľ – robotník, zamestnanec. (Učitelia sú tiež zamestnanci, nie sú to autonómne bytosti božskej sily zoslané nám od ministra školstva) Musím povedať, že zásadne nesúhlasím s tým, aby niekto kritizoval boj učiteľov o vyššie platy a zväčšenie toku financií do školského sektora. Prečo?

1, Historický argument. Učiteľ sa tradične radí k vrstve inteligencie. Ešte v prevej polovici 20. storočia bol učiteľ jedným z hlavných predstaviteľov obce. Bol vzdelaný a staral sa o výchovu a vzdelávanie detí a mládeže. Mal rešpekt, ako človek, ktorý má obrovské teoretické znalosti a skúsenosti s výchovou. Učiteľ je predsa človek, ktorý si berie na chrbát jednu z najťažších úloh v spoločnosti – edukáciu. Keby nebolo učiteľov, tak by nebolo vzdelanej a vychovanej mládeže. Rodičia na všetko nestačia. V súčasnosti sa dôstojnosť a význam učiteľa prepadajú pod čiernu zem. Dnes sú často braní, ako ľudia obťažujúci ratolesti svojich rodičov. V lepšom prípade ako nutné zlo, alebo ako niečo čo tu je, bolo a vždy aj bude.

2, Miera námahy. Bežný učiteľ musí prejsť 5 ročným štúdiom na vysokej škole, aby sa vôbec mohol postaviť za katedru. Ak si zoberieme napríklad absolventa informačného, alebo iného technického odboru a porovnáme jeho mzdu so mzdou učiteľa, je nám do plaču. Podotýkam, učenie sa za učiteľa znamená minimálne takú istú námahu, ako akékoľvek iné vysokoškolské štúdium. Ak si niekto myslí, že vysokoškolák – ašpirant na učiteľa, sa fláka a počas štúdia chodí non-stop do krčmy, je na hlbokom omyle. Vysoká škola vyžaduje určitú mieru úsilia a námahy, ak samozrejme chceme získať titul.

3, Psychická záťaž učiteľa a byrokracia. Viete si predstaviť, že vás postavia pred skupinu teenagerov, ktorým začala puberta a ich jediným záujmom je urobiť dojem na opačné pohlavie a vyjadriť svoj opovržlivý postoj voči dospelým. Nehovoriac samozrejme o závislosti na sociálnych sieťach. Vy ako učiteľ ich musíte vychovať a vzdelať. To je vašou prvoradou úlohou. Na jednej strane stojí to všetko čo im musíte vtlačiť do hlavy a na druhej strane stojí nervózny rodič, ktorý viní za všetky neúspechy svojej ratolesti vás. Do tohto všetkého sa zamotáva ešte hromada papierov, ktoré musí učiteľ, ako kancelárska krysa, vypĺňať. Myslíte si že učiteľ nemá svojho šéfa? To ste na ďalšom hlbokom omyle. Nad učiteľom stojí riaditeľ školy, zástupca školy atd…

4, Učiteľ nie je samozrejmosť. Prosím vás pekne. Prestaňte vnímať učiteľa ako niečo samozrejmé. Predstavte si na chvíľu, že by tu nebola polícia, či záchranná služba. V prvom prípade by ste prišli o svoj majetok. V druhom prípade o svoj život, alebo v lepšom prípade zdravie. Ale čo nás po nejakom vzdelávaní nášho miláčika. Na učiteľov sme si zvykli tak, ako sme si zvykli na iné pomáhajúce povolania – napr. policajtov a záchranárov. Vieme si predstaviť svet bez učiteľov? Na chvíľu možno áno. No ako by to vyzeralo s našimi ratolesťami? Rodičia síce dokážu do istej miery svoje dieťa vychovať a pokúsiť sa o vzdelávanie, ale to nestačí. Učiteľ používa špecifické metódy a nástroje na to, aby si dieťa poznatky úspešne osvojilo. Učiteľ sa venuje deťom, keď sú rodičia v práci, učiteľ odovzdáva kultúru a vedecké poznatky ďalším generáciám. To je práca za 5 – 6 kíl ?

5, Učiteľ má práce skutočne veľa. Učiteľ má práce až nad hlavu. Pokiaľ niekto nebol učiteľom a nemá osobnú skúsenosť, nemôže tvrdiť opak. Ľudia často žijú v ilúzií, že učiteľ je zamyslená osôbka, ktorá príde ráno vyspinkaná do práce, dá si kávu s kolegyňou a pomaličky sa vyberie niečo porozprávať žiakom, aby sa naučili novú vec. Potom sa v pokoji naobeduje a ide domov pozerať futbal. Toto je obrovský blud a nezmysel. Ak by som chcel byť ignorantom, tak by som mohol pokojne tvrdiť, že čo sa tí robotníci toľko sťažujú, veď nemusia vôbec rozmýšľať len stoja pri páse a potom idú na kebab a pozerať hokej. Prosím, nebuďme ignoranti.

Držím palce učiteľom. Veľa zdaru a zachovajte si svoju dôstojnosť!

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273034x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu