Založ si blog

Kapitalistická spoločnosť a „mentálna totalita“

Rád používam pojem „mentálna totalita“ ak chcem naznačiť, v akom stave je podľa mňa v súčasnosti, v kapitalizme, úroveň slobody zmýšľania a rozhodovania bežného človeka a mládeže. Vraj žijeme v slobodnej a demokratickej spoločnosti, v ktorej si každý môže myslieť čo chce a konať na základe vlastnej vôle. V našej civilizovanej a slobodnej spoločnosti vraj nemá miesto nejaká primitívna propaganda. Toto sa nám snažia odmalička vtĺkať do hláv. Ideológovia súčasnej spoločnosti, moderní agitátori kapitalizmu nám vytrvalo tvrdia, že po páde socializmu sme sa zbavili okov totality. Nastal raj.

V skutočnosti sme však padli do ešte hlbšej totality. Táto totalita je vnútornou totalitou. Je to väzenie mysle. Znie to ako konšpiračné reči, ale uvedomujeme si, že všetci žijeme podľa rovnakého vzorca a v zásade robíme to čo od nás kapitalistická spoločnosť očakáva? Ráno vstaneme a urobíme si lacnú kávu, ktorú pije 90% Slovákov. Tieto kávy síce vyzerajú, že sú rôzne pretože majú rôzne etikety, ale v zásade sa v ničom vážnom nelíšia. Potom ako hlodavce nastúpime do preplnenej MHD a utekáme do práce, kde trávime prevažnú časť dňa. Mnoho ľudí chodieva do práce autom, ale aký je rozdiel medzi tým, či uviaznem v kolóne v aute, alebo v autobuse. V práci nám tvrdia, že makáme pre seba a že si zarábame na svoje živobytie. To je opäť polovičná pravda. Väčšina zisku z našej práce tečie do vrecka majiteľom, kapitalistom, ktorí nič nerobia len sedia a pozerajú ako ich moderní otroci pracujú za pár drobných, aby prežili, aby mali na chleba a zaplatenie účtov. Potom sa ako zbitá zver vraciame do našich skromných domovov ešte z čias „totality“, kedy ich vybudovali ruky našich otcov,dedov a pradedov, ktorí pracovali pre seba a nie pre nejaké prasatá v kanceláriách, ktoré platia „celebrity“, aby tárali v TV o tom, ako zle bolo za komunizmu. Keď prídu voľby aj tak dáme hlas nejakému nechutnému podnikateľovi, ktorý sľubuje že urobí „radikálne zmeny“, alebo že „urobí poriadok so zlodejmi v politike“ a podobné reči. Čo je definíciou mentálnej totality?

„Mentálna totalita“ je syndróm, postihnutie mysle moderného proletára, príslušníka strednej triedy. Je to závažný problém, ktorý je charakteristický tým, že postihnutý človek žije v ilúzií slobodnej vôle a slobodného myslenia. V skutočnosti je však otrokom, ktorý si myslí a robí presne to, čo sa od neho očakáva. Pracuje, platí dane, nakupuje, konzumuje, sleduje trápne reality show, zaujíma sa o život „celebrít“, chce mať najnovší mobil a televízor, opakuje to čo počuje a vidí ako primát. Odsudzuje všetko čo nepozná a nechápe. Vlastne ani nemôže vybočiť z rady, lebo na to v každom prípade nejako doplatí. V zásade sa chová ako stádovité zviera, ale žije v ilúzií svojej individuálnosti a to len preto, lebo má iný mobil ako jeho kamarát. Erich Fromm, nemecký sociológ a filozof tvrdí, že človek stráca kontakt so svojim vnútrom. Ja s ním plne súhlasím. Sme takí, akí máme byť podľa šablóny. Svoje skutočné ja potláčame a izolujeme ho vo vnútri svojej osoby.

Dá sa „mentálnej totalite“ nejako uniknúť? Pozitívnou správou je, že podľa mňa áno. Je to však veľmi náročné a vyžaduje to doslova boj so sebou a spoločnosťou. Toto je však už na iný článok.

 

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273326x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu