Založ si blog

Marxov Kapitál je dnes vzácnejší než Biblia

Áno, skutočne je tomu tak. Najväčšie dielo antikrista Marxa menom Kapitál je dnes nedostatkovým tovarom. Naozaj sa nedá v slovenčine zohnať. Posledné vydania tohto politicko-ekonomického diela pochádzajú ešte z dôb reálneho socializmu pred rokom 1989. Niekoľko desaťročí už nevyšlo a tých pár kusov ktoré existujú sú v súkromných knižniciach. V papierovej forme som ho zatiaľ ani raz nedržal v rukách. Bežnému človeku je dostupné najskôr v elektronickej podobe, ale chcem vidieť odvážlivca, ktorý je schopný čítať niekoľko stoviek strán dlhé trojzväzkové dielo z notebooku. V bežnej knižnici si ho nemáte šancu požičať a v kníhkupectve ho tiež nekúpite, no pritom je to hlavné dielo jedného z najvýznamnejších filozofov, mysliteľov a ekonómov 19. storočia. Pár krát som videl inzerát, kde inzerent ponúkal staré vydanie Kapitálu a vždy ma šokovala cena. Už si presne nepamätám, ale viem že to boli relatívne vysoké sumy, ktoré si predajcovia pýtali. Je to pochopiteľné vzhľadom k tomu, že Kapitálov sa naozaj po roku 1989 veľa nezachovalo. Prišla nová doba, všetko marxistické sa vyhadzovalo a tak skončili aj vydania Kapitálu. Z knižníc boli tiež vyradené, veď do kurzu prichádzali odborníci typu Adam Smith, Fridrich Hayek a im podobní liberáli.

Zmena ideológie a antikomunistický ošiaľ spôsobili, že sa všetko „staré“ hodilo do koša a teraz sa k tomu reálne nedá takmer vôbec dostať. Okrem Kapitálu ide aj o iné Marxove a Engelsove diela, akými sú napríklad edície vybraných spisov. Dalo by sa povedať, že tieto knihy sú raritou a doslova sa stávajú predmetom pre zberateľov. Táto situácia je paradoxná, pretože skutočne skôr a lacnejšie kúpite bibliu ako Kapitál. Osobne si myslím, že by bolo dobré, aby Kapitál znova vyšiel v našom jazyku. Myslím, že by sa po ňom len zaprášilo vzhľadom k tomu, že tých kníh je naozaj málo. Je na čase urobiť reedíciu tohto významného diela. Je to výzva pre vydavateľov. Keď už nie z ideologických dôvodov, tak aspoň z finančných. Toto dielo by sa opäť malo dostať do knižníc a medzi ľudí. Dnes môžeme Marxa skúmať bez bázne a utvoriť si vlastný kritický názor, avšak najprv musíme vôbec mať čo čítať. Ľudia predsa majú právo čítať aj Marxa. Nie náhodou náš systém sa bije do pŕs, koľko práv a slobôd zabezpečuje ?

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273345x
Priemerná čítanosť článkov: 4080x

Autor blogu