Založ si blog

Je kapitalizmus nepriateľom ľudu ?

V názve som schválne použil dva dnes totálne zdiskreditované pojmy. Prečo sú podľa mňa zdiskreditované ? Jednoducho preto, lebo sa používali za bývalého režimu. Prvý je spájaný s marxistickou ideológiou a druhý s propagandou. Skúsme sa na chvíľu oslobodiť od predsudkov a aspoň s istou mierou čistej mysle prežujme tieto pojmy ešte raz.

Pojem kapitalizmus je tradične spájaný s Marxom. Je to pochopiteľné, veď Marx ho kritizoval do poslednej kvapky krvi. Svoje snáď najznámejšie dielo dokonca pomenoval Kapitál. Kapitalizmus je veľmi zjednodušene povedané ekonomický a spoločenský systém, ktorý v zásade stavia na troch pilieroch – na existencií súkromného vlastníctva, na maximalizácií osobného zisku (t.j. chcem zarobiť čo najviac) a na voľnom trhu kde sa môžu uskutočňovať obchody a kde sa stretáva ponuka a dopyt. Tento systém bol v dobe Marxa vo svojich plienkach. Boli to kruté časy pre ľudí, ktorí museli makať od rána do večera a to vrátane malých detí. Dnes si to nevieme predstaviť, ale naozaj robili okrem iných aj malé deti. Krutosť tohto „skorého“ kapitalizmu bola živnou pôdou pre rôzne socialistické a anarchistické hnutia a tak nečudo, že Marx ktorý nebol vonkoncom slepý a hluchý, písal svoje diela kde toto monštrum kritizoval. Nepáčilo sa mu, že obrovské masy ľudí, ktoré nazýval proletármi, sú doslova vykorisťované elitou, ktorú nazýval buržoázia. Toto nie sú propagandistické reči. Toto sú historické fakty, ktoré si každý môže bez problémov sám overiť. Moc sa v tom období koncentrovala do rúk priemyselníkov, továrnikov, veľkovýrobcov jedným slovom kapitalistov, ktorí nikdy nepracovali len si užívali plody práce iných. Proletariát pracoval za pár drobných a zbytok ich práce v podobe výrobku si privlastnil kapitalista, ktorý ho so ziskom predal. Toto Marx nazval odcudzením. Považoval to za hroznú nespravodlivosť voči ľuďom, ktorí tieto výrobky vyrábali a za prácu dostali len toľko, aby mohli prísť na druhý deň do roboty.

Kapitalizmus sa vďaka sociálnemu štátu stal neskôr únosnejším. Dnes požívame privilégiá o ktorých si robotníctvo 19. storočia mohlo nechať akurát zdať. Máme osemhodinový pracovný čas, garantovanú minimálnu mzdu, nárok na dovolenku atd… Kapitalizmus je tu však aj naďalej prítomný. Naša spoločnosť, či už to chceme alebo nechceme (v mojom prípade skôr nechceme), je kapitalistická. Tento fakt sa zakrýva toľko opakovanými sladkými rečami o slobode a demokracií, že bežný človek (nie každý) už ani nevie definovať na akých princípoch funguje naša ekonomika, hospodárstvo a v konečnom dôsledku celá spoločnosť. Hovorí sa, že naša spoločnosť je demokratická a slobodná, no v prvom rade je kapitalistická. Dnešný kapitalizmus bojuje so sociálnym štátom celým svojím telom a očividne má zatiaľ prevahu.

Druhý pojem je ľud. Čo je to ľud ? Tento pojem je veľmi vágny a preto sa veľmi ľahko dá využívať na rôzne druhy propagandy. Každopádne ak sa pod pojmom ľud myslí väčšina ľudí, tak väčšina ľudu naozaj z kapitalizmu nemá nejaký obrovský profit. Je to viditeľné na obrovských majetkových rozdieloch. V roku 2014 malo podľa štúdie Oxfamu 85 najbohatších ľudí planéty taký majetok, ako 3,5 miliardy najchudobnejších obyvateľov našej Zeme. Ak má tých pár miliárd ľudí voči tomuto systému nejaké výhrady, nemôžeme to vonkoncom považovať za nelegitímne. Z kapitalizmu totiž profituje len úzka skupina kapitalistov.

Je teda kapitalizmus nepriateľom ľudu ? Kapitalizmus je vrcholne nespravodlivý a vytvára obrovské majetkové rozdiely. Preformulujme si teda otázku a pokúsme sa na ňu odpovedať sami. Nemali by práve ľudia odmietať tento systém ?

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 271803x
Priemerná čítanosť článkov: 4057x

Autor blogu