Založ si blog

Štrajk učiteľov – len do toho !

Akú má dnes bežný učiteľ autoritu ? Akú má vážnosť jeho poslanie ? Ako ho hodnotí spoločnosť ? Dnes nemá učiteľ takmer žiadnu autoritu, či už u žiakov (najmä starších), alebo dokonca u samotných rodičov. Je braný len ako obyčajný človek, ktorý trápi ratolesti svojich rodičov nejakými nezmyslami, ktoré v živote vôbec nebudú potrebovať. Nedajbože, aby dostali detičky nejakú poznámočku za zlé správanie, to je tak na odchytenie si učiteľa a poriadny výprask za drzosť voči žiakom. Nečudujme sa, že majú učitelia tak nízke mzdy, veď sú braní ako niečo samozrejmé, niečo čo tu vždy oxidovalo a obťažovalo nejakým vzdelávaním a výchovou. Deti potrebujú predsa školu života. Načo im je nejaké počítanie a dejepis. To sú predsa zbytočnosti. Dnes sú v kurze špekulácie, podvody, žitie na úkor iného a podobne. To treba vyučovať.

Ak sa pozrieme do histórie, zistíme, že čím viac sa posúvame v čase späť, tým rastie aj autorita učiteľov. Cez súdruha učiteľa, partnera vo výchove a vzdelávaní pre rodičov, až niekde do prvej republiky, kde bol učiteľ súčasťou triedy drobnej inteligencie a jednou z troch najdôležitejších postáv v živote dediny. Prvou bol richtár, druhou farár a treťou náš učiteľ. Vtedy nebolo možné, aby rodič prišiel za učiteľom a nakričal na neho za to ako sa správa k jeho malému chudáčikovi. Paradoxne je to dnes presne naopak. Odrazom spoločenského postavenia učiteľa je aj jeho mzda, ktorá je dnes neúnosne nízka.

Počul som argument, že veď učitelia nič poriadneho nerobia, tak prečo by mali dostávať vyššie mzdy. Väčší nezmysel som asi ešte nepočul. Je to ako keby daná osoba tvrdila, že načo baníci štrajkujú kvôli väčším mzdám, veď sa len spustia do bane a po pár hodinách vylezú von. Osoba, ktorá môže takéto niečo vypustiť do ovzdušia vôbec nepozná učiteľské poslanie. Učiteľ sa denne naťahuje s hromadou papierov. Byrokracia je ohromná a vkuse je čo vypĺňať. Potom musí učiť, čo pre neznalého pozorovateľa vyzerá ako jednoduchá vec, ale v skutočnosti to tak vôbec nie je. Nie je to len o odborných znalostiach, ale aj o prípravách na hodiny, zostavovaní testov a ich opravovaní, o individuálnej práci s integrovanými žiakmi (postihnutými, narušenými), o neustálom dopĺňaní vedomostí a podobne, nehovoriac o výchove a o zvládaní nedisciplinovaných žiakov atd… Je toho naozaj neúrekom. Pre nezúčastneného pozorovateľa sú však tieto veci skryté, tak ako obrovská námaha ktorú musí baník vynaložiť prácou v štôlni. Pochopiteľne pozorovateľ vidí len príchod a odchod, ale nie skutočnú námahu, ktorú baník vynakladá v bani. Tak ako baník vynakladá fyzickú námahu, tak učiteľ vynakladá mentálne úsilie a duševnú námahu, pričom sa tak isto ako baník po čase zničí. Baník napríklad dostane reumatické ochorenie, alebo respiračné z toho, že dýcha prach v bani a učiteľ zas vyhorí a môže u neho prepuknúť duševné ochorenie.

Výchova a vzdelávanie ako samozrejmosť je potom samozrejme nedoceňovaná. To na čo si človek zvykne, pre neho po čase stratí cenu. Na pohrebe svojich rodičov si potom človek napríklad vyčíta, že prečo ich šupol do domova dôchodcov a vôbec za nimi nechodil. Tak isto, keď je vzdelávanie a výchova v réžií štátnych škôl samozrejmá pre každého, je veľmi jednoduché zabudnúť na to, koľko úsilia to stojí učiteľov a je veľmi ľahké zabudnúť na adekvátne mzdy a financovanie celého sektoru. Je to nevďačné poslanie. Doktor vás uzdraví a vy ste mu vďačný. Požiarnik vám uhasí horiaci byt a vy ste mu vďačný. Policajt nájde vaše ukradnuté auto a vy ste mu vďačný. Učiteľ dá vzdelanie vášmu dieťaťu a vy si to ani nevšimnete, veď je to normálna vec. Nečudo, že potom kolujú aj také názory, aké som opisoval pri predchádzajúcom odstavci.

Držím preto palce všetkým učiteľom a všetkým iniciátorom štrajku, aby im to vyšlo a aby dosiahli splnenie všetkých predsavzatých cieľov, pretože na ne majú plný nárok. Situácia v školstve je alarmujúca a preto som rád, že sa práve niečo v tejto súvislosti deje. Vydržte !

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273095x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu