Založ si blog

Prečo je zbytočné nadávať na SMER ?

Koľko krát som už počul svojich blízkych, kamarátov, kolegov, či iných ľudí nadávať na politikov. Politici sú vraj vinní za to, kde dnes sme. Zdá sa mi, že dnešným moderným trendom sa stáva hádzanie všetkej „špiny“ na jednu z najsilnejších strán slovenskej politickej sféry SMER – SD. Myslím si, že je toto „nadávanie“ občas skôr štýlovým módnym trendy doplnkom, ako snahou o nejakú konštruktívnu kritiku. Je to výraz nespokojnosti so súčasným stavom, v akom sa naša spoločnosť nachádza, pričom gro viny za tento stav sa pripisuje práve vyššie uvádzanej politickej strane. Do akej miery však politik (politická strana) môže ovplyvniť pomery (ak teda chce a prejavuje snahu) vo svojej krajine ?

 

Myslím si, že moc politiky (národnej) je obmedzená ekonomickým rámcom. V prvom rade sa nachádzame v spoločnosti, ktorá je kapitalistická a v druhom rade je globalizovaná. V prostredí globálneho kapitalizmu má politická moc takmer zviazané ruky. Na jednej strane sú tu občania, ktorí požadujú pozitívne zmeny vo svoj prospech (vyššie platy, lepšie cesty, dobré zdravotníctvo atd.) a na druhej strane tu však v prostredí kapitalistického voľného trhu pôsobia nadnárodné korporácie, banky, monopoly, finančné skupiny atd., ktoré majú zas svoje vlastné záujmy. Ilúzia toho, že vláda a politici majú definitívne slovo pri riadení krajiny a že práve k nim treba smerovať svoj hnev a nespokojnosť je nebezpečná, lebo zakrýva koreň problému a to ekonomický systém kapitalizmu. Je to hádzanie hrachu na stenu, pretože politik sa vždy pohybuje v istom obmedzenom poli, v ktorom má reálny vplyv na udalosti v krajine. Uvediem príklad.

Vláda sa snaží o to, aby bola v krajine čo najnižšia nezamestnanosť a preto sa snaží lákať investorov. Láka ich daňovými prázdninami, lacnou pracovnou silou svojich občanov alebo podobnými, pre kapitalistu dobrými, podmienkami. Avšak, ak sa rozhodne investor, že už pre neho nie je tá ktorá krajina dosť dobrá, tak sa zbalí a odíde, čo bude znamenať prepúšťanie. Zodpovednosť však zostáva na vláde. Politika (najmä sociálne orientovaná) v prostredí kapitalizmu je tancom na ostrí noža. Na jednej strane sú tu tlaky verejnosti, no na druhej strane je tu ekonomický rámec, ktorý vláda nemôže (aj keby chcela) prekročiť. Pokým je teda aktuálnou ekonomickou doktrínou kapitalizmus, veľké zmeny sa nedajú reálne očakávať. Ak teda máme na niečo namieriť svoj hnev, tak rozhodne na kapitalizmus. Samozrejme sa týmto článkom nesnažím obhajovať SMER – SD, alebo konkrétne osoby politickej scény, len podávam vlastný pohľad na problém. Netvrdím, že politici nemajú vplyv a sú len nevinnými baránkami, len chcem poukázať na obmedzenia, ktoré vyplývajú z kapitalizmu. Koniec koncov máme právo byť nespokojný s akoukoľvek politickou stranou a politikou, akú vedie.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273073x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu