Založ si blog

Môj mp3 prehrávač je nanič, funguje už tretí rok

Táto veta sa môže zdať na prvý pohľad nezmyselná, no v skutočnosti dáva väčší zmysel než sa na prvý pohľad môže zdať. Hneď v úvode musím zdôrazniť, že môj mp3 prehrávač je skutočne funkčný už tretí rok a nezdá sa, že by sa mu chcelo odísť do elektronického neba. Pre mňa je to skvelé, nakoľko si nemusím kúpiť nový, no pre trh je to hotová katastrofa.

Akokoľvek je pojem kapitalizmus zdiskreditovaný, tabuizovaný, skrývaný a radšej sa o ňom na verejnosti nehovorí, je realitou v ktorej sa pohybujeme. Áno, náš ekonomický systém je kapitalistický, akokoľvek to znie šokujúco. Je príjemnejšie hovoriť o slobode a demokracií (hlavne pred ľuďmi), ako o kapitalizme a voľnom trhu. Niktoré slová sú krajšie a milšie, ako iné. Určite je pre udržanie systému vhodnejšie hovoriť o tom, aký sme slobodní (aj o tom by sa dalo polemizovať) a o tom v akej demokracií žijeme (o tom by sa dalo polemizovať snáď ešte viac), ako o princípoch nášho ekonomického systému, ktorý je v podstate charakteristický chladnokrvnou maximalizáciou vlastného zisku a zbožňovaním voľného trhu, kde je tento zisk možné dosiahnuť.

Na to, aby niekto bohatol, musí predávať a druhý zas kupovať. Vyrábajú sa kvantá tovaru, ktorý je nutné niekde predať. Obrovská výroba vyžaduje obrovskú spotrebu. V mene obrovskej spotreby je nevýhodné vyrábať kvalitné výrobky, nakoľko kvalitný výrobok vydrží dlho a majiteľ nie je nútený kúpiť nový. Ak je však cieľom vyrábať a predávať čo najviac, je efektívnejšie vyrábať výrobky nekvalitne, aby nevydržali dlho a spotrebiteľ bol nútený kupovať stále nové. Keď sa tento bazálny princíp ešte osolí marketingovým vymývaním mozgov o tom, aké dôležité je pre nás mať najnovší mobil, alebo najštýlovejšie oblečenie, tak trh plesá. Tovar a prachy sa točia a to je dôležité, to je hlavné a o to tu predsa ide. To je kapitalizmus bejby!

Môj mp3 prehrávač je defektným výrobkom, pretože ešte stále po rokoch funguje. Už dávno sa mal pokaziť, aby som bol nútený kúpiť si nový.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273074x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu