Založ si blog

10 znakov ideálnej spoločnosti (2. časť) – Podpora spolupráce kolektívu namiesto súperenia

Druhý článok budem venovať problematike vzťahov na pracoviskách a budem voľne nadväzovať na niektoré myšlienky z predchádzajúceho článku. Zároveň odporúčam prípadnému čitateľovi prečítať si všeobecný úvod do série, ktorý som písal v prvom článku pretože sa nebudem zbytočne opakovať. 

Už z názvu je jasné, že ďalšou dôležitou črtou ideálnej spoločnosti je podpora zdravých a priateľských vzťahov na pracoviskách od výrobnej haly po ordináciu doktora. Ako som už spomínal v minulom článku, zamestnanci svojou prácou vytvárajú hodnoty a tým pádom je nutné udržiavať medzi nimi určitý stabilný a priateľský typ vzťahov, aby si boli pri práci navzájom nápomocní a samozrejme uvedomelí. Súperenie a hádzanie si polien pod nohy by sa malo eliminovať a nahrádzať uvedomelou spoluprácou. Individualistické sa „pachtenie“ za odmenou a ignorácia spolupracovníkov by mala byť nežiaducou. Každý pracovník ako individulána osobnosť by si mal byť vedomý toho, že v konečnom dôsledku patrí do určitého kolektívu a teda mal by podľa vlastných možností pridať ruku k spoločnému dielu – k vytvoreniu nejakej hodnoty.

Zdravé súťaženie je iste niekedy prospešné, ale nemalo by to skončiť pri osobnom egoizme a hnaní sa za ponúkanými výhodami za nadštandardne vykonanú prácu. Vedenie alebo zamestnávateľ by určite nemal „hádzať kus mäsa do ringu, kde by sa následne o ten kus trhali ako zmyslov zbavení pracovníci“. Kolektív by mal byť nabádaný práve k spolupráci a nakoniec možno k nejakému druhu kolektívnej odmeny za nadštandardný výkon počas práce okrem bežnej mzdy. Všeobecne by mala byť preferovaná odmena za snahu nie za výsledok.

Jednotlivci v kolektíve by mali naplno kooperovať a každý jednotlivec by mal byť uvedomelým členom synchronizovaného celku. Uvedomelosť by spočívala práve v tom, že jedinec by podporil kolektív a kolektív by podporil jedinca pričom by sa vzájomne motivovali k čo najväčšej snahe, aby sa odbúralo tzv. „ťahúnstvo“, kde jednotlivec, alebo skupina „ťahá“ za celý kolektív (napr. jeden kope a dvaja sa na neho pozerajú).

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273079x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu