Založ si blog

Slovenský štát – nie, ďakujem

Nemám rád keď sa v mojom okolí začne diskutovať na tému Slovenského štátu. Príde mi totiž smutné a zároveň komické, keď ľudia nahliadajú na vtedajší režim a ľudí ktorí pod jeho záštitou „vládli“ v pozitívnom svetle. V konečnom dôsledku vôbec nesúhlasím s paródiou ktorá sa tu medzi rokmi 1939-1945 diala.

Medzi hlavné argumenty ľudí celkovo, alebo čiastočne schvalujúcich Slovenský štát patrí najmä takzvaná samostatnosť. Nuž to je síce pekné, ale teraz príde kýbel studenej vody. Ako zaiste všetci vieme, Slovensko nepatrí medzi svetové veľmoci a inak tomu nebolo ani v prvej polovici 20. storočia. Vždy tu bol nad nami niekto, kto ťahal za povrázky. V prípade Slovenského štátu to bola Tretia ríša. Slovensko bolo samostatné odvtedy a dovtedy kým to tak chceli pohlavári nacistického Nemecka. Toto je aj dôvodom prečo som v úvode pri slove „vládli“ použil úvodzovky.

Naozaj nám vládli naši politici ? Ja by som skôr položil otázku: „Do akej miery nám vládli naši politici ?“. Myslím si, že vládli slobodne, kým neprišiel telefonát z Berlína. Faktom zostáva, že sme boli len malým satelitným štátom Tretej ríše a naši politici sa mohli a nepochybujem, že aj chceli uberať jedným prúdom.  

Je a zostáva pre mňa zarážajúcim fakt, že aj napriek všeobecnému odsúdeniu fašizmu, nacizmu a zverstiev ktorých sa dopúšťali ideologicky omámení ľudia dokáže niekto vyseparovať Slovensko ako nejaký suverénny, autonómny a idilický štát a de facto ho schvaľovať ako celok, alebo len čiastočne. To isté platí aj o jeho hlavných predstaviteľoch a počinoch ktoré schvalovali a vykonávali. Nie raz som počul ľudí obraňujúcich Jozefa Tisa snažiacich sa ho celkovo alebo partikulárne zbavovať viny, alebo ju aspoň čo najviac zľhačiť. 

Medzi ďalšie nechutnosti patrí antisemitizmus a deportácie židov zo Slovenska. Tiež všeobecná rasová neznášanlivosť je zvlášť odpudivá. Tieto fakty sa jednoducho nesmú zametať pod koberec.  Prepáčte, ale kapitolu „Slovenský štát“ by sme mali nadobro uzavrieť do temného skladu histórie a hovoriť o tej dobe len ako o ukážke toho čo sa v budúcnosti už nesmie opakovať.  

Mnoho Slovákov cíti ťarchu problémov súčastnosti a to je podľa mňa jedným z dôvodov „oživovania“ prvého slovenského štátu, respektíve schvaľovania postojov a činov vtedajších politikov. 

Ku koncu by som rád spomenul skutočných hrdinov, ktorí statočne bojovali a padli pri SNP v roku 1944. Tým patrí moja úcta a úcta všetkých, ktorí si vážia skutočnosť, že sme dnes slobodní.        

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273080x
Priemerná čítanosť článkov: 4076x

Autor blogu