Ples v opere a tzv. prominenti versus chudoba

10. januára 2016, Tomáš, Úvahy

Včera sa uskutočnil ples v starej budove SND. Tak ako každý rok sa sem nahrnula tzv. smotánka a tzv. prominenti. Je to ukážka toho ako dobre sa na Slovensku žije a ako sme všetci šťastní, že môžeme obdivovať našu elitu, či už ekonomickú, športovú, kultúrnu (smiech) alebo neviem ešte akú.

Mnohí ľudia určite obdivovali luxus, noblesu, lesk a prepych. Nemo sledovali televízny prenos, alebo fotky na internete. Viem si živo predstaviť, ako nejaká staršia pani v špinavých teplákoch, vo svojom jednoizbovom byte mieša hrniec s riedkou zeleninovou polievkou a v nemom úžase sleduje zábery na našu elitu a to ako sa predvádzajú. Na stole jej leží nezaplatený účet za elektrinu a v starom sklenenom popolníku pár drobných. V skrini má schované nejaké dve stovky čo jej zostali z dôchodku a kŕčovito sa ich snaží ušetriť, aby z nich mohla dať niečo svojmu vnukovi keď ju príde navštíviť a aby mohla zaplatiť za byt a energie.

Vo vlaku sedí študent vysokej školy a číta .týždenník, pričom letmo pozrie na notebook a vidí v Topspravodajstve nejaké zábery z plesu. V hlave sa mu preháňajú myšlienky na to, ako aj on raz keď doštuduje zbohatne a tiež bude chodiť pravidelne v januári na ples. Ide za svojou rodinou, ktorá mu horko ťažko financuje štúdium. Obaja rodičia drú ako kone, aby zabezpečili pre svojho syna vzdelanie. Syn je presvedčený, že on nebude drieť, lebo on má nápady, je aktívny, tvorivý a priebojný. Ako by sa jemu mohlo stať, že bude drieť. To neprichádza do úvahy. On vie, že za všetko môže sociálna demokracia a komunisti, keby môže hneď ich odstráni. Potom príde revízor a vypýta si cestovný lístok. Študent vytiahne bezplatný cestovný lístok a keď mu ho vlakvedúci označí, spokojne ho vráti do peňaženky k poslednej 5 eurovke čo mu zostala.

Na hlavnej stanici sedí bezdomovec. Pred nosom mu preletí luxusné auto, ktoré sa ponáhľa so svojím „vzácnym“ obsahom k historickej budove SND. Keď ho sleduje a v čiernom odlesku pozoruje svoju tvár, ticho uvažuje nad tým, čo by robil, keby v tom aute sedí práve on. Mal by sa určite dobre, ale to nie je podstatné. Veď on sa tam nikdy nedostane, takže je to jedno. Potom uvidí ako sa k nemu blíži nejaký človek v slušnom oblečení a svoje myšlienky a snahy zameria na prosby o pár drobných. Keď ich naveľa získa, ide si kúpiť lacné víno, aby dokázal v zime zaspať a v alkoholovom opojení snívať o tom, ako teplo by mu bolo v SND.
Včera sa uskutočnil ples v SND. Včera mi prišlo špatne.