Máme morálnu povinnosť bojovať v armáde SR ?

16. mája 2015, Tomáš, Úvahy

Pred pár mesiacmi sme boli svedkami fenoménu masového odmietania vojenskej služby prostredníctvom dopisov, ktoré vo veľkom počte prúdili do rúk kompetentným úradom. Je zaujímavé sledovať, čo sa deje v prípade reálnej hrozby vojnového konfliktu. Veď v susednom štáte sa bojuje a tu prestávajú, pre mnohých, všetky žarty. Množstvo „bojaschopných“ mužov usúdilo, že v prípade ohrozenia bojovať nechcú a rozhodli sa to vyjadriť náležitým spôsobom. Netuším aké boli ich osobné dôvody a hľadanie odpovede na tieto otázky ani nie je predmetom tohto článku. V tomto článku sa chcem totiž venovať otázke z názvu.

Na jednej strane tu máme otázku cti a ochrany republiky, respektíve jej územia. Mohli by sme argumentovať tým, že v prípade ohrozenia štátu má každý schopný občan prinajmenšom morálnu povinnosť brániť ho, aj napriek tomu, že nie je profesionálnym vojakom. Je predsa cťou brániť „rodnú hrudu“ voči agresorovi a potenciálnemu okupantovi. Je cnostné bojovať za domovinu a ochraňovať zbraňou v ruke svoj domov, ženu a deti. Sme predsa slobodný a zvrchovaný, demokratický štát a nikto nemá právo nás vojensky obsadiť, či na nás zaútočiť. V takejto krízovej chvíli, by sme sa mali solidárne zomknúť ako občania a „chrániť si svoje“.

 

Fenomén odmietania vojenskej služby je prinajmenšom ukážkou toho, že vety uvedené v predchádzajúcom odstavci nie sú tak samozrejmé a jasné pre každého občana a ukazuje sa, že nerezonujú v hlave všetkých našich „bojaschopných“ mužov, ba dokonca rozmer tohto fenoménu poukazuje skôr na opak. Ak vychádzame z tézy, že život je najvyššou hodnotou, tak celkom prirodzene dospejeme k záveru, že v morálnom zmysle nie sme povinní bojovať a byť potenciálnymi vrahmi. Potom si môžeme položiť opačné otázky. V akom stave je náš štát ? Oplatí sa teda riskovať kvôli nemu život ? Riskujeme náš život skutočne za „rodnú hrudu“, či naopak, riskujeme ho slepo kvôli mocenským hrám bohatých a vplyvných „bábkarov“, ktorí majú v rukách povrázky ? A kto je vlastne okupant ? V médiách počúvame o tom ako nás hanebne v roku 1968 prišli okupovať vojská ZSSR a Varšavskej zmluvy, ktoré boli vlastne oficiálne našimi spojencami, no keď dnes prechádza vojenský konvoj NATO cez Európu, tak je všetko v poriadku, veď sú to naši spojenci. V konečnom dôsledku sa teda vynára posledná a asi najdôležitejšia otázka z hľadiska morálky. Nie je cťou skôr nebojovať, než bojovať ?