Nie ! Ja naozaj smartphone nepotrebujem !

30. októbra 2014, Tomáš, Názory

Nemyslím si, že by ma niekto dokázal presvedčiť o opaku. Rozhodne by ma o opaku nepresvedčil žiaden prekrásny, bielozubý, elegantne oblečený manekýn usmievajúci sa na mňa z reklamného billboardu. Myslím, že o nutnosti a výhodách vlastnenia smartphonu by ma nepresvedčilo ani žiadne reklamné video vychvaľujúce jeho „prednosti“.

Som rád, že som sa včas spamätal a zistil bezvýznamnosť mojej vysokej investície do kúpy smartphonu. Našťastie som už teraz voľný a nemusím sa báť, že mi niekto vo chvíľke nepozornosti ukradne drahý telefón z vrecka. Nemusím sa báť, že mi pri neopatrnej manipulácií padne na zem a roztriešti sa na niekoľko kúskov. Nemusím sa báť, že sa dostanem do situácie, kedy naokolo nie sú žiadne dostupné wi-fi siete a náhodou sa nebodaj stane, že nebudem niekoľko minút prístupný na sociálnej sieti. Nemám potrebu mať pri sebe mobil, ktorý je nabitý „pre život dôležitými“ aplikáciami, ktoré mi v prípade potreby ukážu sever, mapu hviezdnej oblohy, zistia kde sa nachádzam, vyriešia za mňa matematickú rovnicu a pod.

Zistil som, že v skutočnosti potrebujem volať, posielať správy, a občas si nastaviť budík či využiť kalkulačku. Potrebujeme naozaj smartphony, alebo sa nás o tom len niekto snaží presvedčiť ? Určite je to pomôcka, ktorá uľahčí život a môžeme sa s ňou aj zabaviť, ale ak mám pravdu povedať, tak za tú dobu čo smartphone nemám som ani raz nemal pocit, že by som bol o niečo ukrátený, alebo že by môj život nebol taký kvalitný ako keby som ho mal. Dokonca by som povedal, že mám pocit väčšej slobody a technickej nezávislosti. Rozhodne si myslím, že treba ísť s dobou a nezaspať v praveku, ale rovnako rozhodne si myslím, že by človek ako samostatne mysliaci tvor nemal podliehať všadeprítomnému konzumu, tlakom spoločnosti a marketingovým ťahom a najprv si dobre premyslieť, či je to do čoho chce vraziť nemalé peniaze pre neho naozaj potrebné.