Prečo bola strhnutá socha V. I. Lenina v Charkove ?

5. októbra 2014, Tomáš, Názory

Pred pár dňami som sa dozvedel, že akýsi „demonštranti“ strhli sochu V. I. Lenina, ktorá stála v Charkove na Ukrajine.

Každá socha, alebo pamätník ktorý stojí si podobný osud nezaslúži. Každá socha má svoju istú kultúrnu, historickú a umeleckú hodnotu a preto nikdy nepochopím podobné akty voči nemému kameňu, či bronzu. Akúkoľvek ideológiu pripomína, akéhokoľvek človeka znázorňuje tak si nezaslúži, aby s ňou bolo zaobchádzané takýmto spôsobom.

Ak sa ľud rozhodne, že socha znázorňuje niečo s čím už nechce byť spätý,  bol by iste lepší nápad sochu zachovať a premiestniť ju do depozitára, alebo ju vystaviť v múzeu a nie agresívnym spôsobom ju odstrániť z jej pôvodného miesta. Prirovnal by som to k pokusu strhnúť napríklad kus Veľkého čínskeho múru, pretože pri jeho stavbe zahynulo mnoho ľudí. Strhnúť kus múru by nenapadlo iste nikoho, pretože má svoju historickú a kultúrnu hodnotu aj napriek tomu, že je to do istej miery náhrobný kameň mnohých robotníkov.

Ďalšou otázkou, je otázka aktuálnosti podobného aktu. Zvrhnutie sochy je určitým druhom protestu voči napríklad ideológií, ktorú daná socha predstavuje. To znamená, že ak chcem napríklad ukázať svoj nesúhlas voči súčasnej ideológií, politickému zriadeniu alebo ekonomickému systému tak zvrhnem sochu štátnika, ktorý je aktuálne pri moci a danú ideológiu využíva ako oporu svojej moci, či zriadenia. Avšak ZSSR sa rozpadol už pred mnohými rokmi, ukrajina už nie je zväzová republika a ani jej zriadenie nie je momentálne socialistické, takže podobný akt je podľa mňa absolútne neodvôvodnený. Tiež to môžem prirovnať k strhnutiu časti Veľkého čínskeho múru, s odvolaním sa na to, že je to protest proti feudalizmu, čo by bolo tiež nemysliteľné.