Študentstvo – nevyužité privilégium ?

18. júna 2014, Tomáš, Názory

Študenti boli do istej miery zvláštnou skupinou obyvateľov a trúfam si povedať, že z istého aspektu aj značne privilegovanou. Tento stav sa nezmenil dodnes. Využívajú ho však študenti naplno ? 

Študenti vysokých škôl a univerzít už majú za sebou dlhé roky štúdia na základných a stredných školách, ale ešte zväčša nemajú toľko povinností ako už zamestnaní a pracujúci ľudia, ktorí sú už nadobro „pripojení k systému“. Ich prvoradou povinnosťou je zväčša štúdium a popri štúdiu majú aj mnoho voľného času. Práve tieto skutočnosti z nich robia privilegovanú masu obyvateľov, ktorá môže a podľa môjho názoru by aj do istej miery mala venovať pozornosť spoločenskej, politickej a ekonomickej situácií v ktorej žije a spolu s ňou aj mnoho iných spoluobčanov, ktorí sú ale už zväčša zahrnutí povinnosťami a takpovediac „pripojení do systému“.

Na základných a stredných školách dostávajú žiaci elementárne vzdelanie a učia sa spoznávať svet, ale akonáhle doštudujú a hneď skočia do víru „dospeláckych“ povinností ako napríklad: zabezpečiť si živobytie, postarať sa ro rodinu, nájsť si dobré zamestnanie a popri tomto všetkom je len málo času na zamýšlanie sa nad stavom spoločnosti v ktorej žijú a nebodaj ešte aj niečo robiť na jej zlepšenie. Samozrejme, že aj v takomto prípade sa na to čas a odvaha nájsť dá, ale je to omnoho zložitejšie a človek musí iste prekonať mnoho problémov.

Študent je „privilegovaným“ medzistupňom, ktorý má vytvorené ideálne podmienky, aby si svojim konaním rozširoval svoje obzory a poznatky, alebo takpovediac „otváral si oči“. Nemusí si brať dovolenku, má množstvo voľného času, nemá nadriadeného ktorý by mu hrozil vyhadzovom ak sa kriticky alebo negatívne vyjadrí na nejakú tému, poväčšine nie je zaťažený rodinnými starosťami a teda má vytvorené ideálne podmienky pre rozvoj kritického myslenia a má priestor napríklad na aktívnu kritiku spoločenských problémov, poprípade objektívne hodnotenie rôznych spoločenských, politických alebo iných problematík, kritiku politického či spoločenského systému a podobne.

Vo všeobecnosti je študentstvo pomerne veľká masa mladých ľudí, ktorí majú možnosť aktívne sa vyjadriť, čo by mali využiť a nie len strácať čas na rôzne zábavy a zábavky, alkohol atd.