Založ si blog

Sympatizujem s Ruskom aj napriek tomu, že nie som rusofil.

Mám už dlhú dobu taký pocit, akoby každá osoba, ktorá prejaví sympatie s Rusmi, ruskou politikou a jej smerovaním, musela byť nevyhnutne hneď napadnutá tým, že je rusofilná. Mám taký dojem, že tento pojem naberá v našich končinách už pejoratívny význam a keď niekoho označím za rusofila, akoby som tým chcel povedať, že je to nejaký zapredanec Kremľa a člen tábora nepriateľov „slobody a demokracie“. Tieto nezmysly treba neustále vyvracať, lebo sa nakoniec môžu stať všeobecne uznávanou pravdou.

V prvom rade je rusofil človek, ktorý miluje ruskú kultúru, ich spôsob života a históriu. Je to milovník národa a je voči nemu hlboko citovo založený. Snaží sa preniknúť do mysle Rusov a spoznať ich čo najviac. Takýto človek nemusí nevyhnutne súhlasiť so všetkými rozhodnutiami a činmi najvyšších štátnych predstaviteľov Ruska a môže považovať mnohé kroky dokonca za zlé. Každý rusofil nemusí byť nevyhnutne zároveň oddaným podporovateľom Putina a jeho politiky. Tak isto to však môže byť aj naopak. Každý podporovateľ ruskej politiky nemusí byť nevyhnutne rusofil a milovať ich národ. Toto je moja interpretácia.

Ja sa za rusofila vôbec nepovažujem. Vnímam Rusov a ich národ ako rovnocennú súčasť svetovej kultúry. Ich história je pestrá a bohatá. Ich kultúra má svoje čaro i osobitosti, tak ako kultúry iných národov. Ako Slovák mám určite osobne bližšie ku kultúre Rusov, ako povedzme k takej kultúre Angličanov, či Nemcov. Nemôžem však na druhej strane povedať, že by som voči Rusom cítil nejaký zvláštny cit a zároveň pociťoval nadštandardný záujem o ich kultúrne dedičstvo a zvyky. Popravde, jediné historické obdobie ktoré ma z ruskej histórie zaujíma, sú dejiny 20. storočia, respektíve dejiny Sovietskeho zväzu. Hlboko však sympatizujem s ich súčasnou politikou a to z prostého dôvodu.

Rusko podľa môjho názoru svojou činnosťou vyvažuje váhy svetovej politiky. Nespráva sa ako policajt sveta, ktorý roznáša po planéte imaginárnu fakľu „slobody a demokracie“ medzi štáty, ktoré ju vôbec nepotrebujú. Rusko je brzdou imperiálnej politiky „Západu“ a preto ho treba v tejto činnosti podporovať. Človek nemusí byť hrdý Slovan a biť sa do pŕs, že cíti so svojimi bratmi na východe. Stačí mať zdravý sedliacky rozum, elementárny prehľad v medzinárodných vzťahoch a chuť nezaviesť do sveta diktatúru jednej strany aby pochopil, že treba stláčať brzdu a nie pridávať plyn.

Netvrdím, že som bezhranične oddaný ruskej politike. V prvom rade som marxista a uvedomujem si, že v Rusku je tvrdý kapitalizmus, tak ako v Spojených štátoch a našej Európe. Preto aj moja podpora má svoje medze, ale pokým sa súčasný stav medzinárodných vzťahov nezmení, budem radšej podporovať Rusov. Nechcem tu mať tanky ani z východu a ani zo západu. No povedzme si úprimne, v súčasnosti nám podľa mňa viac hrozí, že budeme vojenskou základňou NATO a potenciálnym cieľom útoku teroristov, ako že sem vpochodujú vojská Ruskej federácie bez toho, aby boli vyprovokované z našej strany. Východiskom je poslať NATO domov a posilniť dobré vzťahy s Ruskom. Tým pádom si zachováme aspoň akú takú neutrálnu pozíciu. Zbrojenie takej malej krajiny ako je Slovensko je zbytočné. Radšej nasadiť do boja diplomaciu a neprovokovať spiaceho medveďa. Naposledy keď sme vyhlásili vojnu Rusom, (V roku 1941 počas druhej svetovej vojny, ako spojenec Tretej ríše vyhlásil Slovenský štát vojnu Sovietskemu zväzu.) tak sa po štyroch rokoch bojov spievala na brehoch Dunaja a Váhu Kalinka. (Našťastie.)

Týmto však nechcem ani v najmenšom podporiť snahy prozápadných propagandistov a agitátorov. Nie je tajomstvom, že tí by akékoľvek väzby Slovenska a Ruska najradšej pretrhali a ich najväčším strachom je panslavistické zmýšľanie ľudí. Tvrdenie, že s Ruskom nemáme absolútne nič spoločné je nezmysel. V prvom rade sme Slovania. V druhom rade je tu tiež podľa môjho názoru minimálne povinnosť každého občana našej vlasti, ctiť si obete, ktoré prinieslo Rusko (vtedy Sovietsky zväz) pri oslobodzovaní nášho územia spod fašistickej nadvlády. Vďačíme im za veľa a mali by sme s nimi udržiavať dobré vzťahy aj napriek tomu, že nemusíme byť nevyhnutne rusofilní, alebo mať panslavistické zmýšľanie.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 271765x
Priemerná čítanosť článkov: 4056x

Autor blogu