Založ si blog

Oslobodila nás Červená armáda, nie námorná pechota USA.

Dnes si pripomíname veľký deň, pád nacizmu a fašizmu. Možno to bude pre mnohých šokom a zásadne to ovplyvní ich vedomostnú základňu, ale dnešné Slovensko ako časť bývalej ČSR oslobodili vojská Červenej armády a nie príslušníci námornej pechoty USA, ktorí sa vylodili v Petržalke.

História je veľmi problematickou, pretože sa s ňou dá krásne manipulovať. Tu trošku vezmeme, tu trošku pridáme, toto úplne škrtneme a nakoniec prezentujeme obraz, ktorý sa nám subjektívne páči, alebo zodpovedá tomu, čo sa očakáva že budeme prezentovať. Aby sme boli konformní musíme robiť to, čo je žiaduce a čo vyhovuje tomu ktorému režimu, zriadeniu, alebo momentálnej situácií. To isté sa deje aj s históriou druhej svetovej vojny.

Na jednej strane glorifikácia, na druhej strane diskreditácia. Dnes sme svedkami práve toho druhého. Rád a s obľubou chodievam, ak môžem, na rôzne ukážky bojov z čias vojny, pretože ma toto obdobie histórie obzvlášť zaujíma. Obvykle sa k takýmto ukážkam viaže aj nejaký sprievodný komentár a neraz som si všimol, ale to je len môj osobný dojem, že komentátor veľmi zdôrazňoval pomoc Sovietskemu zväzu od západných spojencov, či už vo forme bojovej techniky, alebo odevov a pod. Pochopiteľne, že je namieste keď sa spomenie aj táto forma pomoci ZSSR, ale v kontexte celého komentovania mi to pripadalo, ako keby práve kvôli tejto pomoci ZSSR dosiahol tak veľké úspechy, čo nie je pravda. Laikovi, alebo dostatočne neznalému človeku to tak aj potom môže pripadať.

Hovorí sa, že históriu píšu víťazi a ja s tým úplne súhlasím. Prvá generácia manipuláciu nemusí vôbec pocítiť. Druhá generácia už má skreslený obraz a tretia si myslí už úplné hlúposti. Je to beh na dlhú trať, ale ak je skresľovanie postupné, intenzívne a vtieravé, tak sa skôr či neskôr prejaví.

Najskôr sa začne zdôrazňovať niečo čo nie je podstatné. Napríklad význam západných spojencov pri oslobodzovaní územia dnešného Slovenska, či pri podpore bojaschopnosti Červenej armády. Popri tomto zdôrazňovaní marginálnych zásluh západných spojencov sa tak akosi pozabúda na skutočné zásluhy Červenej armády a samozrejme československých dobrovoľníkov, ktorí bojovali popri ČA. Síce sa spomínajú ale len poskromne, aby sa nepovedalo, že sa snažíme niečo skresliť alebo zatajiť.Tiež sa zdôrazňujú skutočnosti, ktoré diskreditujú Sovietsky zväz a jeho armádu, napríklad násilnosti. Laik si veľmi ľahko utvára mylný obraz o tom, aký bol pomer zásluh na oslobodení. Myslí si, že západ má rovnako veľkú zásluhu na oslobodení Slovenska ako ZSSR. Nakoniec, ak to takto bude pokračovať, budú si naše deti myslieť totálne bludy a deti našich detí už skutočne budú považovať námornú pechotu USA za našich osloboditeľov.

Ja osobne považujem za obrovskú neúctu, ak nedokážeme vzdať hold tým, ktorí padli za to, aby sme boli slobodní. Preto vzdávam hold všetkým ktorí padli a obzvlášť všetkým príslušníkom Červenej víťaznej armády, ktorá nesie najväčšie zásluhy za zahnanie Hitlera do Berlína a jeho konečnú porážku.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273018x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu