Založ si blog

Majetnícke sklony v partnerskom vzťahu

Síce má článok trochu suchý názov, ale netušil som ako ho mám výstižnejšie pomenovať vzhľadom k tomu, že nepôjde o nejakú horúcu škandalóznu bombu vhodnú do bulvárnych novín. Pôvodne som chcel napísať článok o tom ako je Valentín presiaknutý komerčným duchom, ale nakoniec som svoj pôvodný zámer opustil, lebo každý všímavý človek si toto veľmi dobre uvedomuje. Na pultoch sú metrové plyšové medvede, všade srdiečka, kvety, pralinky a čo je najdôležitejšie, všetko je na predaj. Je jedno či k vašej milovanej cítite skutočnú lásku, hlavne jej kúpte nejakú drahú zbytočnosť, aby ste ju nepriamo vyzvali k sexuálnemu styku.

Každopádne, hlavnou myšlienkou tohto článku je, že v našej spoločnosti ktorá stojí na kapitalistických základoch, je prítomnosť majetníckych sklonov úplne bežná a to aj v partnerskom spolužití. Veď keď chceme povedať druhej osobe, že sme s niekým vo vzťahu, tak proste povieme: „Mám priateľku alebo priateľa“. Ide o našu priateľku, my na ňu máme nárok veď je naša. Nepatrí nikomu inému, ale nám. Tak isto to platí opačne. Ženy tiež „majú“ priateľov. Dôležité je tam slovíčko „mať“. Je to krásny verbálny odkaz na to, že k druhej osobe pristupujeme ako k časti nášho majetku. Je jedno či je to muž, alebo žena. Máme dom, auto, psa a ženu. Krásna idylka. Všetko je predsa naše.

Keď som minule prechádzal okolo obchodu s darčekovými predmetmi, tak ma zaujalo ženské tričko s nápisom „Manželka – súkromný majetok ženícha“. Pravdepodobne išlo o nejaký žartovný predmet vhodný ako darček k svadbe, ale ja som sa nad tým nápisom hlbšie zamyslel a v podstate som došiel k záveru, že aj napriek istej dávke humoru nie je ten nápis tak úplne od veci. Ako sa hovorí, každý mýtus obsahuje zrnko pravdy. Tak isto aj vtipy sú vlastne odrazom nejakej spoločenskej skutočnosti, na ktorú odkazujú humornou formou. Napríklad existujú vtipy o policajtoch, rómoch, doktoroch a vlastne všetky vznikli ako odraz nejakej skúsenosti. Jednoducho povedané, v každom vtipe  je tiež zrnko skutočnosti.

Dnes v ére kapitalizmu, kde sa všetko hodnotí prostredníctvom peňazí a kde prevláda ideológia hlásajúca maximalizáciu súkromného vlastníctva, nečudo že aj partner môže byť vnímaný ako potenciálny predmet vlastníctva. To tričko malo byť vtipné, ale v skutočnosti bez servítky odrážalo skutočnosť. Vlastne možno práve preto, že bez servítky odráža skutočnosť sa hodnotí ako vtipné. Tak isto ako keď hovoríme vtipy, sú vtipné preto, lebo vlastne drsne a bez zábran skonštatujú niečo, čo je v spoločnosti všeobecne známe, ale nie je slušné, alebo dokonca legálne o tom hovoriť nahlas.

Pochopiteľne majetnícke sklony v rámci vzťahu nie sú prítomné výlučne len dnes, v ére kapitalizmu. Kapitalistická spoločnosť je skôr len optimálnym prostredím, kde sa môžu vyskytovať.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272923x
Priemerná čítanosť článkov: 4073x

Autor blogu