Založ si blog

Prečo je kapitalizmus o. i. morálne odporný systém ?

Naša spoločnosť je kapitalistická. Ľudia v stredných rokoch a od nich starší to budú isto vedieť, pretože zažili aspoň časť reálneho socializmu a vedia od seba odlišovať tieto dva základné ekonomické systémy. Každopádne ich aspoň minulý režim oboznámil, že také niečo ako kapitalizmus existuje na západ od železnej opony. Dnes sa tára o slobode a demokracií, ale nikto vám verejne nezačne hovoriť o kapitalizme aj napriek tomu, že je dominantným ekonomickým systémom takmer na celom svete. Pochopiteľne je príjemné opájať sa sladkými rečami, že žijeme v slobodnej a demokratickej spoločnosti a to, že žijeme v kapitalizme nie je podstatné nejako zdôrazňovať, veď je to len pomenovanie ekonomického systému.Stále žijeme v spoločnosti, ktorej názov končí na -izmus. Ľutujem, v roku 1989 ste si vyštrngali len zmenu -izmu.

Prečo si však myslím, že kapitalizmus je o.i. morálne odporný systém ? Schválne tam dávam to o.i. (okrem iného), pretože kapitalizmus je aj pre mnohé iné veci odporným, ale teraz sa sústredím len na morálnu rovinu.

Je to preto, lebo robí z ľudí zvieratá. V kapitalizme totižto platí jedno dávne latinské príslovie „Homo Homini Lupus“ – Človek človeku vlkom. Kapitalizmus núti ľudí, aby sa ku sebe chovali ako vlci. Súčasťou kapitalistickej ekonomiky je tzv. voľný trh. Voľný trh je akýsi priestor kde medzi sebou zápasia o zákazníka viaceré ekonomické subjekty. V odbornej terminológií sa tomu tiež hovorí „konkurencia“. Takže veľmi zjednodušene si tu konkurujú jednotlivci, alebo rôzne firmy a spoločnosti. Stretáva sa tu ponuka a dopyt, čiže tí čo niečo majú a chcú to predať a tí, ktorí majú peniaze a chcú niečo kúpiť.

Je zápasenie, resp. konkurencia pozitívna hodnota ? Ja si myslím, že vôbec nie. Práve naopak zápasenie a konkurencia majú hrozný dopad na medziľudskú solidaritu. Solidarita je akýmsi základným pozitívnym vzťahom k druhým, je to pocit vzájomnosti a potreba pomoci slabším. Táto úžasná ľudská vlastnosť je totálne potláčaná práve vyššie uvádzaným zápasením na trhu. Horšie však je, že toto zápasenie sa prenáša aj medzi jednotlivcov a ich osobné vzťahy. Napríklad v pracovnom prostredí sa ľudia bijú o lepšiu pozíciu, o body u šéfa a o to aby ho nevyhodili. Robia to preto, lebo im konkurujú ostatní kolegovia. Vládne pocit neistoty a tak sa ľudia, keď je to potrebné, vedia voči sebe správať veľmi neférovo, zákerne a nespravodlivo. Toto by sa dalo ďalej rozvíjať, ale teraz nie je priestor.

Ďalším problémom je komodifikácia. Toto je odborný termín, ktorý však jednoducho znamená, že v kapitalizme má všetko svoju cenu vrátane ľudí. Kapitalizmus dokáže nalepiť na všetko cenovku. Nemorálne je, že to nerobí len s potravinami, tehlami, topánkami a televízormi, ale aj s ľuďmi, ich prácou, vzťahmi atd… Všetko ma svoju cenu a je jedno, čo to je.

Vládne tvrdý individualizmus. Jednotlivec je najdôležitejší, je to samostatný atóm a spoločnosť je len nejakým zhlukom jednotlivcov. Presne takéto zmýšľanie podporuje egoizmus, kedy jedinou podstatnou vecou je pre človeka jeho vlastný prospech. Je sám pre seba stredobodom vesmíru a hľadí len na seba. Je slnkom okolo ktorého sa otáčajú nejaké nezaujímavé planéty.

Ku všetkým týmto bodom sa budem ešte podrobne vyjadrovať. Toto bol len stručný prierez, pretože príliš dlhý článok by nikto nečítal.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 271778x
Priemerná čítanosť článkov: 4056x

Autor blogu