Založ si blog

Ctihodný občan: bežne dostupný tovar na trhu práce ?

Špecifikom kapitalistického systému je, že dokáže takmer zo všetkého urobiť tovar. Tento problém (pre liberálov snáď výhoda) sa nazýva v odbornej terminológií tiež komodifikácia. Tovarom sa stáva všetko čo sa tovarom stať môže. Zlé na tom je, že nejde len o výrobky typu mrazená ryba a pneumatika, ale aj o zdravie, vzdelanie a prácu našich rúk. V dnešnom systéme sa dá kúpiť takmer všetko, stačí ak máte dostatok peňazí. Čím máte viac peňazí (prostriedkov), tým ste slobodnejší. Skutočná kapitalistická sloboda spočíva vo veľkosti peňaženky. Politické a občianske práva sú mi na, nechcem povedať čo, keď skutočná sloboda prichádza len s prostriedkami – peniazmi. Ak by som napríklad chcel nastúpiť na loď do Japonska a nemám peniaze, moja sloboda je obmedzená pretože ma nepustia na palubu. Toho, kto peniaze má, tam však pustia. Tak kde je tá skvelá sloboda o ktorej sa vykrikuje už 25 rokov ? Nechcem sa však zaplietať do úvahy o slobode.

Ak máte peniaze, môžete si kúpiť všetko. Všetko je na trhu. Ak máte dostatok peňazí, tak môžete vyštudovať a získate tak vzdelanie. Našťastie u nás je študent ako tak sponzorovaný štátom, čo považujem za znak civilizovanej spoločnosti, ktorá predpokladá, že vzdelanie by malo byť prístupné každému a nie len vyvoleným s tučnou peňaženkou. Nanešťastie máme tu aj takých ľudí, ktorí si myslia že by malo byť spoplatnené. Tým pádom by sme sa ocitli v stredoveku, kedy si kvalitné vzdelanie mohli dovoliť len deti šľachticov a majetných mešťanov. Veď keď si nezarobíš na to, aby tvoje dieťa mohlo chodiť do školy, je to tvoj problém. Vzdelanie len pre elitu. Mária Terézia sa určite obracia v hrobe, spolu s Jánom Amosom Komenským. Koniec koncov tu máme aj tak určitý školský trh a školy sa musia sústrediť na zháňanie peňazí, nie na edukáciu, gratulujem kapitalizmu.

Zdravie je tiež výhodný obchod. Trh s liekmi kypí ako cesto na chlieb. Keď máš prachy, môžeš si dovoliť byť zdravý. Môžeš si dovoliť kvalitnú lekársku starostlivosť, prevenciu, zdravé potraviny atd. Nehovoriac o tom, že ak si priplatíš môžeme tvojej manželke urobiť bujný dekolt, aby sa dobre vynímala vedľa teba na recepcií, alebo dobročinnom bankete s názvom „pomôžte chudobným sirotám pred zimou“.

Koniec koncov tu máme trh práce. Ctihodný občan štátu, s batohom plným občianskych a politických práv tu vystavuje svoju prácu ako tovar. Ponúka sa na trhu, ako niečo predajné. Kričí: „Ja chcem predať svoju prácu ! Kto má o mňa záujem ?“ Trh práce je taký istý trh ako všetky ostatné, akurát sa tu neobchoduje s vajíčkami, ale s ľudskou prácou. Ľudská práca je predmetom predaja a kúpy. Ak po tebe nie je dopyt, si nezamestnaný, môžeš otvoriť svoj batoh a najesť sa zo svojich práv. Ak má o tvoju prácu náhodou nejaký kapitalista záujem, môžeš výskať od radosti, pretože si práve (často krát pod cenu) predal svoju prácu. Od toho momentu si zamestnaný, čo je do istej miery výhoda oproti nezamestnanému, no v kapitalistickej spoločnosti je to krajne nestabilná a neistá prednosť. Zisk z toho čo vyprodukuješ ti rozhodne nezostane, ale putuje do vačku kapitalistu, ktorý ti z neho niečo hodí v podobe mzdy, ideálne minimálnej, aby sa nepovedalo. Tvoja práca je, ako by povedal arcikacír a satanáš Marx, odcudzená. Ak sa ti nepáči, môžeš opäť klusať na trh práce a, s prepáčením, vystaviť svoju …. prácu. Možno si ťa niekto všimne.

Vonkoncom nie je správne, aby sa všetko považovalo za predmet predaja, tovar, komoditu. Toto má byť vrchol niekoľko tisícročného vývoja človeka ?

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272761x
Priemerná čítanosť článkov: 4071x

Autor blogu