Založ si blog

Modla kapitalizmu – zisk

Aký cieľ má kapitalista ? Netreba ísť ďaleko, stačí si pozrieť hocijakú definíciu kapitalizmu, aby sme sa dopátrali nechutnej odpovede. Áno, je to zisk. Z princípu ide vždy o zisk, o nič viac, o nič menej, len o čistý zisk. Veď bez zisku by nemohol ďalej investovať a „vyrábať“ ďalší zisk. Je to začarovaný kruh neustáleho hromadenia zisku a jeho investovania. Takto sa to opakuje dookola. Tento systém je dnes považovaný (našťastie nie každým) za vrcholné dielo človeka v oblasti ekonomiky, ktorá však zasahuje do všetkých oblastí života a od ktorej sa všetko ostatné odvíja. Samozrejme ide o zisk, ktorý sa dá strčiť do vlastného vrecka a teda o súkromné vlastníctvo. Áno, akceptácia súkromného vlastníctva je nevyhnutná, aby náhodou zisk nekončil v nesprávnych rukách, teda v rukách spoločnosti a štátu, ale v tých správnych rukách, v rukách kapitalistu.

Najhoršie na tom všetkom je, že tento systém preniká aj medzi bežných ľudí a teda medzi NE-kapitalistov. Rozdiel medzi kapitalistom a NE-kapitalistom (nechcem používať pojem proletár, lebo ten je dostatočne zdiskreditovaný na to, aby som bol označený za komunistu, satanáša a ôsmu ranu egyptskú) je v tom, že kapitalista je človek, ktorý nemusí tak ako NE-kapitalista vstať ráno z postele, umyť si zuby, obliecť čisté trenky a utekať do roboty. Kapitalista nerobí nič, len sedí a pozerá ako jeho majetok o ktorý sa starajú NE-kapitalisti rastie a učí ich o tom, ako treba byť dobrým kapitalistom. Princípy kapitalizmu napádajú bežných ľudí a to s fatálnymi následkami. Napríklad snaha o zisk búra solidárne väzby medzi ľuďmi a ženie ich proti sebe v prostredí všeobecnej konkurencie. Napríklad namiesto toho, aby sa kolektívne postavili vo firme za vyššiu mzdu, radšej sa každý sám za seba individuálne snaží dosahovať maximálne pracovné výkony s nádejou, že ho pán šéf náležite odmení. Takáto konkurenčná atmosféra na pracovisku je potom rajom pre tých, ktorí majú pracovníkov držať na uzde a žmýkať z nich maximum roboty za minimum mzdy.

Zisk je modlou, je jedným z bohov v panteóne kapitalizmu a sedí hneď popri voľnom trhu a súkromnom vlastníctve. Je modlou, tak ako pre nacionalistu národ a vlajka. Je to fetiš, bezmyšlienkovité uctievanie amorálneho výplodu nemorálneho ekonomického systému.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272700x
Priemerná čítanosť článkov: 4070x

Autor blogu