Založ si blog

Pravica ? Nie ! . . . Ľavica ? Nie ! . . . Tak čo ste potom zač ?

Pred pár týždňami som prvý krát uvidel billboard pomerne novej, nemenovanej politickej strany, z ktorého podľa mojej laickej interpretácie vyplývalo, že daná strana sa nechce zaraďovať ani k pravici, ani k ľavici. Z druhého billboardu tej istej strany zas vyplývalo, že si vraj „berú“ niečo sprava a niečo zľava. Po nejakej dobe som narazil na ďalší billboard, tentoraz dobre známej národne orientovanej strany, ktorý tiež akoby naznačoval smerovanie strany mimo pravicu aj ľavicu. Chcú tieto dve politické strany naznačiť, že sú niečo iné, niečo lepšie, niečo čo stojí nad ? Zrejme áno. Zrejme chcú ľuďom ukázať, že oni sú tu pre nich, pre Slovensko a využívajú pri tom „sofistikované“ metódy poukazovania na povýšenosť ich politiky nad tradičné rozpory ľavice a pravice, ktoré sú unavujúce a nikoho už nebavia.

Povedzme si však úprimne, existuje bezfarebná farba ? Každá politická strana sa musí niekde radiť, niekam patriť, mať nejakú filozofiu, ideológiu, inak nie je politickou stranou. Už len z toho samého princípu, že je politickou stranou musí byť niekde zaradená. Tak ako neexistuje bezfarebná farba, suchá voda a guľatá kocka, tak neexistuje politická strana, ktorú by sa nedalo zaradiť do spektra medzi iné strany.  Myslím si, že tvrdiť opak je pokrytectvo s poriadnou dávkou populizmu. Keď už sa tak strašne chceme vyhnúť používaniu pojmov ľavica a pravica, tak ich môžeme „zamaskovať“ používaním pojmov liberál, konzervatívec, socialista atd. Koniec koncov každého prezradia jeho stanovy, program, či manifest. Teda aspoň v teoretickej rovine, vzhľadom k tomu, že rozhodujúce sú činy, nie slová. Ťažko povedať, či preferencie tej ktorej strany zvyšuje viac, keď strana hneď ukáže svoju farbu, alebo sa ju snaží kamuflovať vyššie uvádzanými spôsobmi. Ja osobne si myslím, že je lepšie hneď sa zaradiť a vyložiť svoje karty. Niektorí majú však zrejme opačný názor a nemožno im vyčítať nerozumnosť vzhľadom k tomu, že (myslím si) mnoho voličov neštuduje pred voľbami poctivo stanovy, či program strany, ktoré budú voliť, skôr na nich vplývajú heslá, letáky, billboardy, úsmev predsedu strany a to čo zdieľa na sociálnej sieti. Ak sa na to pozeráme z tohto hľadiska, tak je to zrejme strategicky lepší pokus pritiahnuť voliča, ako len omieľať tuctové heslá.

 

     

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273032x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu