Založ si blog

Len im poriadne daj Alexis !

Po tom ako voľby v Grécku vyhrala ľavicová Syriza, priznám sa, tleli vo mne určité obavy do akej miery sa bude nová vláda angažovať a zaujímať sa o svojich občanov. Koľko krát sú predsa voľby len výmenou vládnych garnitúr, bez výraznejšej (ak vôbec nejakej) hmatateľnej zmeny. Avšak posledné dni ma snáď úplne presvedčili, že to Syriza myslí vážne. Je skvelé ako Grécko ukazuje, že nie je len mŕtvou rybou plávajúcou s prúdom, ktorý unáša mimochodom aj iné mŕtve ryby.

Je Syriza ľavicová ? Je, a aký je v tom problém ? Očividne, jedine oni sú schopní nejakej akcie. Na príklade Syrizy je jasne viditeľné, že nie je ľavica ako ľavica. Pojem ľavica a ľavičiar je veľmi neurčitý a vágny. To, že sa niekto pasuje za ľavičiara ešte takmer nič konkrétne neznamená. Ľavá škála je veľmi široká. Dokonca aj keď sa vieme v tejto škále zadefinovať, napríklad ako sociálni demokrati, tak ešte aj v rámci sociálnej demokracie môžeme byť viac vľavo alebo vpravo. V konečnom dôsledku rozhodujú naše činy a rozhodnutia, nie formálne zaradenie sa na škále. Ako príklad môže slúžiť Čína, ktorá je formálne komunistická, no pojem kapitalizmus jej nie je veľmi cudzí. Grécko, ako kolíska demokracie, ukazuje aj napriek svojej neveľkej rozlohe v porovnaní s inými štátmi, že nevolí stratégiu oportunizmu, diplomatickej hry na viacero strán a tvárenia sa „že som s každým radšej kamarát“, ale koná jednoznačne a jasne. Je uspokojujúce a úsmevné sledovať šokovanie niektorých medzinárodných inštitúcií a organizácií pri zistení, že nie sú všemocné. Nuž, „sen o jednotnej Európe“ zrejme naráža (narazil ?) na úskalia. Grécko je do istej miery inšpiráciou, že aj národný štát ešte stále dokáže pomútiť vodu.

Nakoniec, Grécko vlastne tým čo robí pomáha ekonomike. Ak by opustilo EÚ, tak by sa musela na všetkých vlajkách EÚ vygumovať jedna hviezdička a tým pádom by sa rozbehol trh s gumami na gumovanie. EÚ by teda mala byť Grécku vlastne vďačná za podporu gumárskeho priemyslu.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273033x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu