Založ si blog

Aj ty môžeš v tomto systéme zbohatnúť ! – Naivita v kapitalizme ?

Stačí sa snažiť. Stačí byť priebojný. Stačí byť tvorivý. Aj ty môžeš byť v tomto systéme úspešný. Máš pred sebou otvorené možnosti. Máš pred sebou otvorený svet. Svet je slobodný a voľnosť je zaručená. Žijeme predsa v slobodnej a demokratickej spoločnosti, ktorá ti prináša pretekajúci kýbeľ slobody, rozletu a možností uplatnenia. Pozri sa na toho úspešného speváka, alebo na tohto úspešného podnikateľa a nesmieš prehliadnuť tamtoho bohatého lekára. STOP !

Koľko krát mi už boli predhadzované „vzory“ úspešných ľudí. Koľko krát som videl, ako sa v súčasnosti poukazuje na bohatých jednotlivcov, ktorí to dotiahli v dnešnom kapitalistickom systéme ďaleko a vďaka ich majetku majú dnes už aj ich vnúčatá zabezpečený pohodlný život na vysokej nohe. Tieto „vzory“ sú nám ponúkané, ako ukážka toho, kam až to vraj môžeme „dotiahnuť“. Vždy sa však poukazuje len na jednotlivcov. Je to ako kocka cukru zavesená na konci udice, ktorú niekto drží sediac na nešťastníkovi, ktorý sa s vypätím všetkých síl pachtí za svojou fatamorgánou, ktorú však reálne nemá (alebo len skutočne minimálnu, ba až takmer nereálnu) šancu dosiahnuť. Áno, sú jednotlivci, ale čo z toho, keď na svete je vyše šesť miliárd ľudí. Prečo sa naivne ženieme za ilúziou individuálneho zbohatnutia a úspechu ?

Predhadzujú nám jednotlivcov, ktorým sa podarilo z ničoho vybudovať obrovský majetok. No povedzme si úprimne, aká je asi šanca bežného človeka, bez širšej rodinnej, či inej pomoci a bez istého kapitálu, že niečo vybuduje a získa veľké bohatstvo ? Nežijeme v krajine rozprávok Tisíc a jednej noci, ale v brutálnom a nemilosrdnom kapitalizme, kde hrá individuálny úspech a hromadenie materiálnych statkov nezanedbateľnú rolu. Koľko žije na svete ľudí, ktorí nemajú prístup ani len k pitnej vode ? Koľko je na svete bezdomovcov a chudákov s existenčnými problémami ? Koľko je na Slovensku robotníkov a brigádnikov, ktorí tajne snívajú o tom ako raz zbohatnú ? No aká je realita ?

Tieto ukážky bohatých jednotlivcov sú (myslím si, falošnou) nádejou pre bežných ľudí, že aj im sa raz môže splniť „american dream“. Sú motiváciou, aby sme sa nenásytne hnali za individuálnym úspechom. Namiesto toho, aby sme žiadali ako spoločnosť skutočné zmeny k lepšiemu (ktoré sú možné), sa voči sebe správame ako rivali, čím sa narúšajú medziľudské solidárne väzby. „Homo homini lupus“, alebo človek človeku vlkom. Netvrdím, že motivácia prostredníctvom vzorov je zlá a človek má rezignovať na možnosť toho, že sa aj on raz stane úspešným. Práve naopak, človek sa má snažiť a ísť za svojim cieľom. Zdravé sebavedomie a motivácia, spolu s optimistickým a zároveň realistickým videním skutočnosti, sú zdravé. V čom však vidím problém, je individuálna, bezohľadná a vulgárna honba za majetkom.

Nakoniec si položme otázku. Nie je ukazovanie bohatých „vzorov“ obyčajným ľuďom, len snahou systému vytvoriť v nich naivnú predstavu, že aj oni môžu zbohatnúť a tým ich vyprovokovať k individualizmu, rivalite, seba-deštrukčnej výkonnosti v práci, čo je v konečnom dôsledku pre kapitalistický systém blahodárne ?

 

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272907x
Priemerná čítanosť článkov: 4073x

Autor blogu