Založ si blog

Čierny piatok – ošiaľ konzumu za veľkou mlákou

Čierny piatok (black friday) je v našich končinách viac menej neznámym pojmom. V krajine za veľkou mlákou je však známym dňom, kedy sa začínajú veľké výpredaje s obrovskými zľavami na rôznorodé druhy tovaru. Tento deň je obvykle koncom novembra po dni vďakyvzdania a obchody ním štartujú nákupnú horúčku pred Vianocami.

Tento nechutný neoficiálny sviatok konzumu nám neustále pripomína čo všetko sme schopní urobiť pre to, aby boli uspokojené naše primitívne potreby po stále novej elektronike, odevoch a tovaroch rôzneho druhu. Čím sa posúvame v čase dopredu, tým šokujúco zisťujeme, že potrebujeme stále viac a viac vecí k životu. Kým v 90-tých rokoch sme mali jeden televízor v obývačke, jeden káblový telefón pre celú domácnosť a jeden stolový počítač, tak dnes potrebuje každý člen domácnosti vlastný mobil, notebook a najnovšie aj tablet či inú životne dôležitú elektronickú hračku bez ktorej už nemôžeme na krok z domu.

Hromada topánok, tričiek, košiel, nohavíc atd. nesmie chýbať v šatníku, inak je tu hypotetická hrozba posmechu, či ohovárania. A tak kupujeme a kupujeme a čínski, vietnamskí, indickí, mexickí, filipínski a tureckí robotníci vyrábajú a vyrábajú len aby bolo dosť potravy na nakŕmenie nenásytnej konzumnej veľryby.

Doktori nás denno denne varujú pred nebezpečenstvom kardiovaskulárnych ochorení, stresom, rakovinou atd. No aj tak sa tichom noci a ruchom dňa nepretržito ozýva pípanie skenera na pokladniach v hypermarketoch, superarketoch a potravinách.

Vyvrcholením a ukážkou nenásytnosti je práve neoficiálny sviatok úspechu kapitalizmu, voľného trhu a konzumu, ktorý je k predchádzajúcim pojmom pevne prikovaný. Ak by nebolo konzumu, tak by sa nehýbal trh, čo by bolo devastačné pre súčasný systém. Preto je nutné, aby ľudia mali stále potrebu kupovať nové a nové tovary.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 273012x
Priemerná čítanosť článkov: 4075x

Autor blogu