Založ si blog

„Veď on Vás nepohryzie“, alebo do neba volajúca nezodpovednosť niektorých majiteľov psov.

Myslím, že nie jednému čitateľovi sa už niekedy v živote stala nepríjamná udalosť v ktorej hral práve jednu z úloh cudzí pes. Mňa vlastné skúsenosti prinútili napísať tento článok, pretože sa domnievam, že niekedy môže byť stretnutie s cudzím psom len nepríjemné, ale často môže byť aj životu nebezpečné. 

Prirodzene mám na mysli ten typ stretnutia so psom, kedy majiteľ „bafká“ v teplákoch cigaretu pri vchodových dverách paneláku a jeho pes bez vodítka a náhubku behá voľne bez zábran po ulici, či ceste kde sa pohybujú chodci. Iným príkladom sú zas 50 centimetrov vysoké ploty za ktorými stojí vyše metrový pes a zazerá na chodcov. Takýchto príkladov by som mohol uviesť ešte omnoho viac avšak týmto článkom chcem apelovať na chovateľov, že aj napriek tomu, že vo vašej prítomnosti sa pes chová mierumilovne, nešteká a nehryzie neznamená to že nie je zviera, ktoré má prirodzene svoje pudy, inštinkty a je teritoriálne !

Chodci sú v prvom rade cudzinci a myslím, že minimálne 99,5 % okoloidúcich nie sú krotitelia ani zoologovia, aby vedeli kedy sa napríklad pes chystá zaútočiť. Tuto v žiadnom prípade neobstojí tak častá hláška psíčkarov, ktorú som počul už veľmi veľa krát a preto som ju napísal do názvu článku. Plemeno psa tu tiež nehrá žiadnu úlohu. Pohryznúť dokáže každý pes a myslím si, že nikto nestojí nielen o fyzické rany, ale ani o roztrhnutý, zašpinený či inak poškodený odev alebo obuv. V dnešnej dobe nikto nestojí o nepríjemnosti.

Myslím si, že každý majiteľ by mal mať v sebe štipku prosociálnosti a pri venčení používať vodítko a náhubok, pretože nikto nevidí psovi do hlavy a to platí aj pre majiteľa, ktorý môže svojho psa dobre poznať a mať s ním aj inak pekný citový vzťah. Osobne ma irituje práve postoj psíčkarov ktorí „vedia že ich pes neublíži“, pretože pokým tomu psovi nenarastú hlasivky a sám im to nepovie, tak je to len ich predpoklad alebo mienka, ktorá nemusí v danej konkrétnej situácií platiť. 

Kúpiť a chovať psa znamená okrem radostí aj nevyhnutnú zodpovednosť. Myslím si, že na svete je okrem psíčkarov a ich psov aj mnoho iných ľudí, na ktorých treba myslieť a vždy zabezpečiť hmotnými prostriedkami (napr. vodítko)  nielen vierou v to, „že môj pes je neškodný“, fakt že pes nikomu neublíži.

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 271815x
Priemerná čítanosť článkov: 4057x

Autor blogu