Založ si blog

Študentstvo – nevyužité privilégium ?

Študenti boli do istej miery zvláštnou skupinou obyvateľov a trúfam si povedať, že z istého aspektu aj značne privilegovanou. Tento stav sa nezmenil dodnes. Využívajú ho však študenti naplno ? 

Študenti vysokých škôl a univerzít už majú za sebou dlhé roky štúdia na základných a stredných školách, ale ešte zväčša nemajú toľko povinností ako už zamestnaní a pracujúci ľudia, ktorí sú už nadobro „pripojení k systému“. Ich prvoradou povinnosťou je zväčša štúdium a popri štúdiu majú aj mnoho voľného času. Práve tieto skutočnosti z nich robia privilegovanú masu obyvateľov, ktorá môže a podľa môjho názoru by aj do istej miery mala venovať pozornosť spoločenskej, politickej a ekonomickej situácií v ktorej žije a spolu s ňou aj mnoho iných spoluobčanov, ktorí sú ale už zväčša zahrnutí povinnosťami a takpovediac „pripojení do systému“.

Na základných a stredných školách dostávajú žiaci elementárne vzdelanie a učia sa spoznávať svet, ale akonáhle doštudujú a hneď skočia do víru „dospeláckych“ povinností ako napríklad: zabezpečiť si živobytie, postarať sa ro rodinu, nájsť si dobré zamestnanie a popri tomto všetkom je len málo času na zamýšlanie sa nad stavom spoločnosti v ktorej žijú a nebodaj ešte aj niečo robiť na jej zlepšenie. Samozrejme, že aj v takomto prípade sa na to čas a odvaha nájsť dá, ale je to omnoho zložitejšie a človek musí iste prekonať mnoho problémov.

Študent je „privilegovaným“ medzistupňom, ktorý má vytvorené ideálne podmienky, aby si svojim konaním rozširoval svoje obzory a poznatky, alebo takpovediac „otváral si oči“. Nemusí si brať dovolenku, má množstvo voľného času, nemá nadriadeného ktorý by mu hrozil vyhadzovom ak sa kriticky alebo negatívne vyjadrí na nejakú tému, poväčšine nie je zaťažený rodinnými starosťami a teda má vytvorené ideálne podmienky pre rozvoj kritického myslenia a má priestor napríklad na aktívnu kritiku spoločenských problémov, poprípade objektívne hodnotenie rôznych spoločenských, politických alebo iných problematík, kritiku politického či spoločenského systému a podobne.

Vo všeobecnosti je študentstvo pomerne veľká masa mladých ľudí, ktorí majú možnosť aktívne sa vyjadriť, čo by mali využiť a nie len strácať čas na rôzne zábavy a zábavky, alkohol atd. 

   

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 271783x
Priemerná čítanosť článkov: 4056x

Autor blogu