Založ si blog

Kapitalizmus je ako mrkva

Dlhšiu dobu som sa snažil nájsť nejaký predmet, alebo jav ktorý by som mohol prirovnať k fungovaniu súčasnej doby a nakoniec som prišiel na to, že asi najlepšie prirovnanie nájdem prekvapivo v koreňovej zelenine – mrkve. mrkva a systém

Prečo ? Rozoberme si zasadenú mrkvu a jej jednotlivé časti prirovnajme k fungovaniu (nefungovaniu) spoločnosti v ktorej žijeme.

Keď sa pozreme na mrkvu tak najskôr zo všetkého nám padnú do očí jej sviežo zelené a bujné stonky ktoré má nad zemou. Tieto stonky prirovnávam k rôznym očividným problémom s ktorými sa každodenne stretávame.

Uvediem ako príklad ekologické problémy. Takmer denno denne počúvame varovné signály od rôznych odborníkov o katastrofálnom stave ovzdušia, pôdy, vody a podobne. Reálne sa s tým však nič nerobí a aj napriek individuálnym snahám a snahám rôznych „zelených“ organizácií je stav stále horší. 

Čo s tým robia politici ? 

Strana Sloboných a demokratických vystrihovačov z novín diskutuje o kvalite ovzdušia s predstaviteľom strany Demokratických a slobodných občanov a záhradníkov, ale reálne nie sú schopní nájsť riešenie. Neschopnosť vlády reálne a trvalo riešiť rôznorodé problémy je tiež jedným z mnohých očividných problémov ktoré spolu s napríklad ekologickými problémami vyrastajú z jedného koreňa

K tomu všetkému sa pridružia nezamestnanosť, zlé školstvo, zdravotníctvo, pravicový extrémizmus, bezdomovci, drogovo závislí atd… Zoznam očividných problémov je dlhý. 

Avšak všetky tieto problémy vyrastajú z jedného koreňa a tým je zlý ekonomický systém – kapitalizmus. Mám už dlhšiu dobu ten dojem, že mnoho ľudí sa snaží nájsť „koreň“ problému medzi „stonkami“. Napríklad, že vláda vyrieši ekologický problém, alekolobeh kapitalizmubo nezamestnanosť a pod. Avšak koreňom problému je kapitalizmus, pretože dnešná spoločnosť je kapitalistická, či to chceme alebo nie. Všetky očividné problémy spoločnosti vo svojej pravej podstate vyrastajú z kapitalizmu. Ten je do istej miery „neviditeľným“ a namiesto toho aby sa riešil zlý ekonomický systém, ako skutočný koreň problémov, sa snažia nájsť vinníci medzi „stonkami“, napríklad sa vina hádže na politikov, náboženských fanatikov, terorizmus, nejakú špecifickú skupinu ľudí, ba dokonca na seba samého. (Napríklad si človek vyčíta, že nevie zarobiť dosť peňazí.)

Prečo je kapitalizmus skrytým koreňom problémov ?

Ľudové masy potrebujú potravu pre dušu, ktorá sa im dostáva v podobe „táranín“ o tom, že žijeme v demokratickej a slobodnej spoločnosti a že keď budú voliť napríklad stranu „A“ a nedostane sa k moci strana „B“ tak sa všetko vyrieši.

V skutočnosti je všetko ovládané ekonomickým systémom. Všetko je ovplyvnené kapitálom. Namiesto toho, aby som tu obšírne a neodborne rozprával o tom prečo je tomu tak, som radšej nakreslil jednoduchý „vzorec“ bludného kruhu kapitalizmu ako skutočného vinníka rôznorodých spoločneských problémov. Do tohoto vzorca ktorý je na druhom obrázku sa viac menej dá dosadiť ako východiskový problém takmer každý spoločenský, politický, ekonomický či iný problém. 

Myslím si, že skutočne sa problémy vyriešia len keď odstránime pôvodcu problémov – kapitalizmus, ako systém ktorého jedinou a najvyššou hodnotou je zisk.  

 

 

Politická propaganda na hodine telesnej výchovy?

07.09.2017

Včera som tak kráčal cez mesto a v jednom momente som zbadal skupinku žiakov základnej školy v úboroch, vedenú zrejme učiteľom telesnej výchovy na blízke ihrisko. Pravdepodobne chceli využiť dobré počasie a tak sa vybrali z krytej školskej telocvične von. Bežný obrázok. Problém však bol s pánom, ktorého som (dúfam správne) identifikoval ako učiteľa, respektíve [...]

Patrí nahota na verejnosť a dá sa obhajovať „umeleckosťou“ ?

10.08.2017

Pred pár dňami preletela médiami správa o dvoch nahých „umelkyniach“, ktoré predvádzali svoje „vystúpenie“, resp. performance v podchode v Topoľčanoch. „Umelkyne“ boli počas performance nahé len určitú chvíľu, no to zjavne stačilo k rozpútaniu ostrej diskusie na tému nahoty na verejnosti. Pridal tomu aj fakt, že na „umelkyne“ [...]

Vnútromaternicový tablet – urobte radosť vašej ratolesti v prenatálnej fáze!

18.04.2017

V tomto článku nie je ani štipka pravdy. Je celý vymyslený od začiatku až po koniec. Nehľadajme v ňom skutočnosť a ani náznak odrazu reality. Odporúčam ho nečítať, lebo je to stupídny nonsens a výkrik do tmy. S vďakou, úctou a ospravedlnením, Autor. Každé dieťa si zaslúži prístup k najmodernejším informačným technológiám. Veď aj nám bol dopriaty prístup k [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Tomáš

Nechcem moralizovať. Píšem svoje názory a postrehy, ktoré sa budem snažiť podať čo najzrozumiteľnejšie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272684x
Priemerná čítanosť článkov: 4070x

Autor blogu